Mesto Žilina prerozdelí na podporu športu 400 tisíc eur, ďalších 173 tisíc pôjde na granty


Foto: Mesto Žilina prerozdelí na podporu športu 400 tisíc eur, ďalších 173 tisíc pôjde na granty Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina podporí aj v tomto roku aktivity a činnosť domácich športových klubov. Prostredníctvom športových dotácií poputuje na žilinský šport 400 tisíc eur, ktoré si rozdelí 69 úspešných uchádzačov. Ďalších 173 tisíc eur pôjde na granty. Výzvy na žiadosti o pridelenie športových dotácií a grantov vyhlásilo mesto ešte v marci.

Žiadosť o finančnú podporu cez systém športových dotácií doručilo 72 klubov, ktoré predložili celkovo 72 projektov, pričom úspešných bolo 69 žiadostí. Finančnú podporu prostredníctvom športových dotácií môžu dostať len kluby, ktoré spĺňajú náležitosti športovej organizácie podľa platnej legislatívy a sú zaregistrované v Registri právnických osôb v športe.

„O športovú dotáciu sa môžu uchádzať len tie kluby, ktoré nie sú financované z rozpočtu mesta a  ktorých zriaďovateľom nie je mesto Žilina. Rovnako platí, že športový klub musí mať vysporiadané finančné vzťahy s mestom Žilina a nie sú voči nemu vedené konkurzné konania prípadne výkon rozhodnutia,“ vysvetlila vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu v Žiline Ingrid Dolniková. 

Výška dotácií sa pohybuje v rozmedzí od 1 880 eur do 16 900 eur. Závisí od vopred stanovených kritérií, ktoré zohľadňovali členskú základňu klubu, jeho úspechy, neolympijský a olympijský šport, spoluprácu s mestom a filantropiu, trénerskú odbornosť a kategórie. Správnosť podkladov predložených žiadostí overovala odborná komisia zložená z radov mestských poslancov.


„Podpora športu je jednou z našich priorít a preto som rád, že sme mohli aj tento rok pomôcť žilinským športovým klubom vďaka športovým dotáciám, ktoré verím, že pomôžu ďalšiemu rozvoju a napredovaniu športu v meste,“ doplnil žilinský primátor Peter Fiabáne. V rámci grantového systému podporí mesto aktivity z rôznych oblastí sumou 173 tisíc eur.

Na podporu kultúry pôjde tento rok z grantov 70 tisíc eur, pričom mesto podporí 46 projektov, z oblasti športu bolo úspešných 39 projektov, ktoré si prerozdelí sumu 28 tisíc eur. Ďalších osem projektov bolo podporených z oblasti životného prostredia, spolu sa im prerozdelí 15 tisíc eur.

Rovnaká suma pôjde aj na podporu sociálnej a zdravotnej oblasti, kde bolo úspešných 11 projektov. Na vzdelávacie aktivity poputuje 10 tisíc eur, ktoré si prerozdelí 17 projektov a zvyšných 35 tisíc eur je vyčlenených na 8 projektov z oblasti inštitucionálnej podpory. 

Úspešných žiadateľov vyzveme na podpísanie zmluvy koncom mája a začiatkom júna,“ informovala  Dolniková. Mesto Žilina tento rok spustilo podávanie žiadostí cez elektronický systém egrant. Hoci išlo o novinku, žiadatelia zvládli podávanie žiadostí bez väčších problémov a pochvaľovali si zjednodušenie systému.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina