FOTO: Obyvatelia Brodna a Vrania sa dočkali, lávka ponad Kysucu bola slávnostne otvorená


FOTO: Obyvatelia Brodna a Vrania sa dočkali, lávka ponad Kysucu bola slávnostne otvorená
Galéria: 3 fotky
Foto: Mesto Žilina

Lávka ponad rieku Kysuca, ktorá spája mestské časti Brodno a Vranie, je od dnešného dňa oficiálne uvedená do prevádzky. Obyvatelia mestských častí ju využívali už niečo vyše mesiaca. Pôvodnú lanovú lávku, ktorá bola dlhodobo v nevyhovujúcom stave, nahradila nová oceľová. Slúžiť bude chodcom aj cyklistom.

Prvé stavebné práce na demontáži starej lávky začali ešte v októbri minulého roka. Stavbu realizovala spoločnosť EUROVIA SK. Nová lávka bola dokončená vo februári 2019 a od 9. apríla bola po právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia odovzdaná do užívania.

„Minulý týždeň prebehla prvá vstupná prehliadka za účasti oprávnených osôb na posúdenie jej stavu. Aj to bolo dôvodom, prečo sme čakali s jej otvorením,“ uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Stavebné náklady na tento projekt činia takmer 553 000 eur, pričom celá suma bola hradená z mestského rozpočtu. Nová lávka stojí na mieste pôvodnej. Je dlhá 76,5 m a priechod je široký približne 2,8 m. Konštrukcia mosta je oceľová a jej súčasťou je oblúk. Súčasťou lávky je osvetlenie, vďaka ktorému bude prechod bezpečnejší aj počas večerných či skorých ranných hodín.


„Som veľmi rád, že sa nám spoločne podarilo vybudovať novú lávku, pretože to bol dlhoročný sen obyvateľov Vrania i Brodna. Dnes lávka svojou architektúrou vytvára nezameniteľnú dominantu týchto mestských častí. Oproti svojej predchodkyni je neporovnateľne bezpečnejšia, no hlavne pohodlnejšia a v neposlednom rade je určená aj pre cyklistov,“ doplnil primátor.

Obyvatelia oboch mestských častí sa novej lávky dožadovali už niekoľko rokov. Prechod ponad rieku využívajú takmer každý deň. Mestské časti majú spoločnú základnú i materskú školu, poštu či farnosť. Chodcom uľahčí nové prepojenie každodenný život.

„Ďakujem za pochopenie miestnym obyvateľom, ktorí počas realizácie museli strpieť určitý nekomfort. Výsledok však stojí za to a verím, že nová lávka nám bude slúžiť aspoň tak dlho, ako tá stará,“ vyjadril presvedčenie mestský poslanec Ján Pažický.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina