Obyvatelia pod vplyvom alkoholu znepríjemňujú život obyvateľom Žiliny na Bulvári


Foto: Obyvatelia pod vplyvom alkoholu znepríjemňujú život obyvateľom Žiliny na Bulvári Foto: ilustračné

Žilinská časť Bulvár postupne mení svoju tvár, a to aj vďaka vzniku nových obchodov a prevádzok. Už dlhšie obdobie však lokálnych trápia problémy s menej prispôsobivými občanmi a ľuďmi bez domova, ktorí sa v lokalite zvyknú pohybovať. Najmä počas dňa a večerov je známa napríklad lavička uprostred neďaleko sochy Antona Bernoláka, pri ktorej sa zvyknú osoby stretávať.

Na podobný prípad nás upozornil aj čitateľ, ktorý po tom, ako videl spadnúť mladého opitého muža, privolal políciu. Tí na mieste muža skontrolovali a opreli ho o lavičku.

„Keď som volal druhý krát na mestskú políciu, dispečer mi povedal, že to vyriešili a muža skontrolovali,“ dodal čitateľ, ktorý poslal aj video, s tým, že sa mu postup príslušníkov nepozdáva. 

Mestská polícia problémové lokality pravidelne kontroluje, okrem udelenia pokuty v zmysle VZN mesta Žilina č. 15/2012 za konzumáciu alkoholu na verejnosti však nemôže voči osobám inak zakročiť.

Konkrétne v lokalite Antona Bernoláka sa hliadky zamieravajú na kontrolu aj počas noci, kedy sa miestom presúvajú osoby pod vplyvom alkoholu, ktoré putujú z mesta na sídliská. Ak ľudia bez domova nikoho neobťažujú, hoc aj pod vplyvom alkoholu, majú právo zotrvávať na mieste. 

„Osobitnou kategóriou sú ľudia bez domova, ktorých prítomnosť často obyvateľom prekáža bez toho, aby narúšali verejný poriadok. Je potrebné si uvedomiť, že sa jedná o ľudí v nezávidenia hodnej životnej situácii, v ktorej sa nie všetci ocitli vlastným zavinením. Stav takýchto ľudí hliadky po príchode vyhodnotia a v prípade potreby zabezpečia ošetrenie zdravotníkmi záchrannej zdravotnej služby. Policajti ľuďom bez domova odporúčajú charitatívne zariadenia a často poskytujú šatstvo a hygienické prostriedky, ktoré z vlastnej iniciatívy vyzbierali medzi kolegami,“ uviedol zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina Martin Matejko.  


Na výskyt osôb pod vplyvom alkoholu sa sťažovali obyvatelia Bulváru aj na poslednom stretnutí s poslancami, ich sťažnosť dokumentuje zápisnica zo zasadnutia poslaneckého Výboru mestskej časti č. 1 z dňa 18.4.2019:

„Občania navrhujú umiestniť kameru do stredu Bernolákovej ulice, tu sa zhromažďujú neprispôsobiví občania pod vplyvom alkoholu. Na zváženie je aj prehodnotenie dlhých otváracích hodín v predajni nápojov a voľného predaja alkoholu na Bulvári, nakoľko vo večerných hodinách kumuluje ľudí so závislosťami.“ Faktom však zostáva, že do desiatej hodiny je otvorený aj neďaleký supermarket, ktorý využívajú aj obyvatelia. 

Samotný Bulvár mal podľa plánov predošlého vedenia mesta prejsť rekonštrukciou, za týmto účelom sa organizovala aj architektonická súťaž, z ktorej vzišiel víťaz. Nateraz však mesto neplánuje obnoviť celú časť, rekonštrukcie sa dočká zastávka mestskej hromadnej dopravy. A to už v najbližších dňoch:

„V projekčnom riešení táto rekonštrukcia aktuálne nefiguruje. Čo sa týka Bulváru, aktuálne tu plánujeme rekonštrukciu zastávky MHD, začiatok stavebných prác je naplánovaný na 9. mája a práce by mali trvať do 19. mája,“ potvrdila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu