Prvé dni regulácie vstupu vozidiel do pešej zóny v Žiline priniesli zlepšenie dopravnej situácie


Foto:  Prvé dni regulácie vstupu vozidiel do pešej zóny v Žiline priniesli zlepšenie dopravnej situácie

Vjazd motorových vozidiel do pešej zóny v historickej časti mesta reguluje od štvrtka 2. mája 2019 systém mechanických zábran v podobe hydraulických stĺpikov. Toto opatrenie prispieva k zlepšeniu dopravnej situácie v pešej zóne mesta a taktiež k bezpečnosti chodcov, ktorí tadiaľto denne prechádzajú.

Zástupcovia dodávateľa systému spoločne s príslušníkmi mestskej polície a zástupcami mesta počas minulého týždňa postupne uviedli do prevádzky systém na oboch vstupoch – na ulici Čepieľ a Sládkovičovej ulici. Aj napriek drobným nedostatkom, ktoré sprevádzali samotné spustenie sa proces nekomplikoval, k čomu vo veľkej miere pomohli aj tolerantní vodiči.

„Plná prevádzka regulácie vstupu do historickej časti mesta je zabezpečená od 2. mája na ulici Čepieľ. Pokiaľ ide o vjazd na Sládkovičovu ulicu, ten bol uvedený do prevádzky v piatok 3. mája. Dôvodom je najmä zložitejšia dopravná situácia ako na ulici Čepieľ,“ vysvetlil vedúci oddelenia mobility Mestského úradu v Žiline Ľuboš Slebodník. 

Väčší počet parkovacích miest, ako aj výjazd zásobovacích vozidiel Slovenskej pošty komplikujú dopravnú situáciu v tejto lokalite.


Mesto na vzniknutý problém okamžite zareagovalo a pripravuje zmenu organizácie dopravy v priľahlých uliciach, ktorá prispeje k zlepšeniu vjazdov a výjazdov vozidiel v tejto časti pešej zóny. Po zavedení jednotlivých opatrení do praxe sa systém regulácie na Sládkovičovej ulici opätovne spustí a regulovaná tak bude celá pešia zóna.

„Počas prvých hodín od spustenia regulácie sme zaznamenali, že situácia v pešej zóne sa z hľadiska statickej dopravy výrazne zlepšila. Ubudol počet zaparkovaných vozidiel, nedošlo k vzniku kolíznych dopravných situácií a chodci mohli bezpečne prechádzať pešou zónou,“ dodal primátor Žiliny Peter Fiabáne. 

Príslušníci mestskej polície budú aj naďalej situáciu monitorovať a v prípade potreby sú pripravení zasiahnuť alebo poradiť vodičom ako majú postupovať.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina