Žilinčan Pavol vianočný stromček nevyhodil, namiesto toho ho zasadil pri ceste na Rajeckej


Foto: Žilinčan Pavol vianočný stromček nevyhodil, namiesto toho ho zasadil pri ceste na Rajeckej Foto: čitateľ

[post]Po skončení vianočných sviatkov pristúpi väčšina majiteľov živých stromčekov k ich likvidácii. Žilinčan Pavol sa rozhodol pre odlišný prístup a spolu s kamarátom Petrom zasadili svoj vianočný stromček tam, kde bude môcť ešte pomáhať.

Vo svahu medzi ulicou Severná a frekventovanou cestou Rajecká tak pribudol zasadený smrek, pri sadení navyše využili kompost z komunitného kompostéru na Bajzovej ulici, ktorý tu prevádzkuje žilinské OZ Kompostujme.

Pavla, ktorý sa rozhodol stromček pod chodníkom medzi ZŠ Jarná a Saleziánmi dona Bosca, vo svahu za garážami, zasadiť, sme sa spýtali čo ho motivovalo a aké náročné je vybaviť povolenie.

Kto sa podieľal na sadení a odkiaľ ste mali substrát s kompostom?

Sadenie sme realizovali s kamarátom Petrom ktorý má ekologickú dušu a nezištne mi pomohol v sobotu skoro ráno. Substrát som si zaobstaral na vlastné náklady sám a kompost bol vytvorený v komunitnom kompostéri na Bajzovej ulici počas minulého roka. Dolovali sme toto čierne zlato 23.3.2019

Prečo práve na tomto mieste?

Chodník využívame s rodinou cestou na svätú omšu k Saleziánom. Zatiaľ chodievame s kočíkom, je to lepšia alternatíva ako po susednej jednosmerke so zaparkovanými autami bez chodníka. Pás vysadených ihličnanov by zlepšil protiprašnú ochranu z priľahlej Rajeckej výpadovky, zadržiaval prívalovú vodu z lejakov a zároveň by sa takto mohla postupne kultivovať pekná alej vianočných stromčekov.

Umiestnenie pod severozápadnou stranou susedného paneláku je pre ihličnany vhodné , v zime tlmia severný vietor a v lete horúčavy pri západe slnka. A táto “medza”, kde by mohla vzniknúť alej vianočných stromčekov, je dostatočne vzdialená od samotnej budovy, takže nehrozí opadávanie ihličia do okien.


O aký typ dreviny sa jedná?

Jedná sa o smrek pichľavý resp. o jeho šľachteného príbuzného. Do budúcna už smreky neplánujem sadiť nakoľko je v okolí rozšírená lykožrútová kalamita. No minulý rok začiatkom decembra už boli všetky živé jedle či borovice v okolitých záhradníctvach vypredané, tak ponuka určila dopyt.

Plánujete v sadení pokračovať a ak by vám chcel niekto pomôcť, čo môže spraviť?

Kým budem bývať v Žiline tak určíte. Pomôže každý jeden človek čo sa rozhodne uprednostniť skutočne živý vianočný stromček pred zrezaným alebo umelým stromom. Ak sa ho rozhodne umiestniť do tejto aleje vianočných stromčekov, poteší. Ďalšia pomoc záleží od individuálnych možností, ak má niekto prebytok času, substrátu, kvalitných sadeníc stromov alebo financií môže sa ozvať, niečo vymyslíme :)

Ako ste museli postupovať pred zasadením?

Spočiatku bolo nutné zistiť komu daný pozemok patrí (Mesto Žilina) a ako schvaľovanie prebieha. Tu chcem poďakovať ľuďom z okolia žilinskej bunky Progresívneho Slovenska a viceprimátorovi Vladovi Randovi za dobre mienené rady a podporu. Telefonicky a mailom som kontaktoval odbor Životného prostredia -  zaslal fotky z miesta a popísal som žiadosť o plánovanú výsadbu stromov (Pôvodne mali byť 3, ale kvôli sťahovaniu sa majitelia rozhodli zasadiť svoje vianočné stromčeky v meste zapustenia svojich nových koreňov). 

Predbežne mojej žiadosti vyhoveli, následná obhliadka lokality s Ing. Riljakovou a p. Kaveckým (OŽP MsÚ Žilina) toto ich stanovisko potvrdila.  Komunikácia s pracovníkmi odboru Životného prostredia Mesta Žilina bola veľmi ústretová, schválenie vykonali do týždňa. 


Pavol s Petrom stromček zasadili počas víkendu aj vďaka kompostu z komunitného kompostéru, neskôr ho označili tyčami pre lepšiu viditeľnosť počas čistení. Zdroj: čitateľ



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu