Slovenský futbalový zväz: Správanie žilinských fanúšikov prekročilo zákonné normy


Foto: Slovenský futbalový zväz: Správanie žilinských fanúšikov prekročilo zákonné normy Foto: Po vbehnutí na ihrisko sa časť fanúšikov Trnavy snažila o konfrontáciu

Finále Slovenského pohára, v ktorom hráči MŠK Žilina podľahli po skvelom obrate FC Spartaku Trnava až v penaltovom rozstrele, malo po skončení zápasu menej športovú dohru. Slovenský futbalový zväz zareagoval stanoviskom na udalosti, ktoré sa udiali po ukončení zápasu. Zväz uvádza, že problémy s fanúšikmi Trnavy nastali už počas duelu, kedy musel byť v prvom polčase na krátky čas prerušený:

„Pri príprave zápasu SFZ úzko spolupracoval so všetkými troma zainteresovanými klubmi – domácim FC Nitra i účastníckymi FC Spartak Trnava a MŠK Žilina – rovnako ako s ďalšími zložkami, potrebnými pre zabezpečenie bezproblémového priebehu a komfortu pre fanúšikov na tribúnach. Počet usporiadateľov podľa zákona bol ešte navýšený. Tí spolu s ďalšími bezpečnostnými zložkami museli už počas stretnutia riešiť opakované konflikty s priaznivcami Spartaka Trnava, ktorých správanie prekračovalo zákonné i fanúšikovské hranice napriek výzvam vlastných koordinátorov a opakovaným upozorneniam usporiadateľskej služby,“ uviedol zväz.

Predstavitelia pripomenuli, že kluby boli na viacerých poradách a aj písomne upozornené, aby oboznámili svojich fanúšikov, že po skončení finále nesmú vchádzať na hraciu plochu. To však fanúšikovia Trnavy v eufórii nedodržali, následkom čoho sa organizátori rozhodli ponechať ich na hracej ploche. 

 


Následkom pohybu trnavských fanúšikov na ihrisku bol sektor návštevníkov zo Žiliny postupne vyprázdnený a divákom tak nebolo umožnené sledovať odovzdávanie pohára. SFZ pripomína, že časť trnavských fanúšikov nerešpektovalo pravidlá a polícia bola povolaná na hraciu plochu organizátorom potom, keď skupiny zo strany Spartaka Trnava hromadne vnikali na hraciu plochu a hrozil stret medzi rizikovými fanúšikmi oboch táborov. 

„V záujme predchádzaniu možných konfliktov, vyplývajúcich z oslavnej eufórie, sa organizátori rozhodli, že fanúšikovia Spartaka Trnava nebudú násilne vytláčaní z hracej plochy, kde ich mala pod dohľadom polícia. Polícia zároveň musela riešiť problémy aj so žilinskými fanúšikmi, ktorých správanie po prehre MŠK prekročilo zákonné normy. Skutočnosť, že pozápasové oslavy boli narušené časťou trnavských priaznivcov, nerešpektujúcich dohodnuté pravidlá, negatívne ovplyvnila dianie na hracej ploche po skončení zápasu a zasiahli do aktu odovzdávania trofeje víťaznému mužstvu ako časovo, tak aj priestorovo,“ dodáva futbalový zväz.

Za udalosti sa SFZ zároveň ospravedlnil, podľa stanoviska aktuálne pracuje na analýze udalostí a vyhodnotení organizácie zápasu v spolupráci s políciou Slovenskej republiky. Po zadokumentovaní škôd budú náhradu žiadať od klubov.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu