Novinka v Žiline: Základná škola Jarná ponúkne rodičom vzdelávanie detí v nultom ročníku


Foto: Novinka v Žiline: Základná škola Jarná ponúkne rodičom vzdelávanie detí v nultom ročníku Foto: ilustračné - pixabay.org

Možnosť zapísať dieťa do nultého ročníka základnej školy budú mať od nového školského roka aj rodičia v Žiline. Vzdelávanie žiakov v nultom ročníku plánuje otvoriť v nadchádzajúcom roku Základná škola na Jarnej ulici v Žiline. 

Podľa školského zákona je nultý ročník základnej školy určený pre deti, ktoré k 1. septembru dosiahli fyzický vek 6 rokov, nedosiahli školskú spôsobilosť, pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzhľadom na sociálne prostredie nie je u nich predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu prvého ročníka základnej školy.

„Hlavnou úlohou a cieľom tejto formy vzdelávania je pripraviť dieťa na riadne začlenenie do výchovno-vzdelávacieho procesu, aby zvládlo požiadavky prvého ročníka základnej školy bez väčších problémov,“ uviedol riaditeľ Základnej školy Jarná Ján Kotman.

Taktiež mu pomáha oboznámiť sa a lepšie si zvyknúť na školské prostredie, povinnosti a usmerňuje ho v jeho ďalšom napredovaní v rámci vzdelávania.

Vyučovanie zohľadňuje potreby žiakov a zvyčajne prebieha formou klasických vyučovacích hodín alebo vyučovacích blokov, ktoré vedú kvalifikovaní pedagógovia. Vzdelávanie sa realizuje zvyčajne priamo v budovách základných škôl, vďaka čomu je následný prechod žiakov z nultého ročníka do 1. ročníka bezproblémový, keďže už dôverne poznajú školské prostredie.


„Vzdelávací proces v nultom ročníku kladie dôraz predovšetkým na rozvíjanie jazykových a komunikačných zručností, rozvíjanie poznávacích procesov, rozvíjanie pracovných a sebaobslužných návykov, rozvíjanie jemnej motoriky i grafomotorických zručností či rozvíjanie esteticko-pohybových schopností. Vďaka rozvoju jednotlivých zložiek sa následne deti jednoduchšie adaptujú na výučbu v prvom ročníku,“ zdôraznila zástupkyňa primátora Žiliny Barbora Birnerová.  

V prípade, že majú rodičia záujem o vzdelávanie svojho dieťaťa v nultom ročníku základnej školy, stačí, ak kontaktujú Základnú školu Jarná 20 na tel. č. 0948 045 951 alebo e-mailom na: zsjarna@gmail.com. Viac informácií je dostupných aj na webovej stránke školy: www.zsjarna.edupage.org.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu