Navýšený rozpočet v Žiline prinesie aj častejšie čistenie ciest a chodníkov


Foto: Navýšený rozpočet v Žiline prinesie aj častejšie čistenie ciest a chodníkov Foto: Mesto Žilina

Poslanci na svojom aprílovom zasadnutí schválili druhú úpravu rozpočtu. Ten sa navýši z pôvodných 78 409 051 eur na 85 287 627 eur, teda o takmer 7 miliónov eur. 

Finančné opatrenia prijaté v rámci mestského rozpočtu budú viesť k skvalitneniu a zlepšeniu života občanov v meste. Jedným z mnohých opatrení je napríklad zvýšenie frekvencie čistenia ciest a chodníkov. Pre tieto účely sa financie v mestskej kase upravili o viac ako 257 000 eur. Vďaka tomuto navýšeniu sa budú čistiť miestne komunikácie po zimnej údržbe v centre mesta a v časti Malá Praha trikrát, na sídliskách Hliny, Vlčince, Solinky a Hájik dvakrát a v ostatných mestských častiach sa budú cesty zametať približne raz za mesiac.

„O viac ako 70 tisíc eur sme navýšili rozpočet na čistenie chodníkov od zimného posypu. Vzhľadom k úprave legislatívy, podľa ktorej sme museli zabezpečovať zimnú údržbu aj na chodníkoch, nám vznikla nová povinnosť v podobe zametania chodníkov,“ uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Celkovo ide o približne 462 000 m2 chodníkov, ktoré je potrebné po skončení obdobia zimnej údržby pozametať od posypu. Zvýšila sa tiež frekvencia strojného zametania chodníkov počas letnej údržby. Suma 100 000 eur bola vyčlenená na rozsiahlejšie opravy ciest a chodníkov na území mesta, na základe podnetov od občanov, ktoré mesto zozbieralo za posledné tri roky. O ďalších necelých 77 000 eur navýšili mestskí poslanci rozpočet na kosenie.


Pridalo sa jedno kosenie v lokalitách, ktoré sa momentálne kosia štyrikrát ročne. Ide najmä o sídliská, v ktorých bude možné po tejto úprave rozpočtu kosiť päťkrát za rok. Mesto bude môcť vďaka zmenám v rozpočte zrealizovať pasport mostných objektov vo svojej správe, vrátane ich diagnostiky, na základe ktorého sa určí ich stav.

O viac ako 400 tisíc eur sa navýšili financie aj na Mestskú políciu v Žiline. Zvýšenie objemu rozpočtovaných výdavkov súvisí s plánovaným prijatím nových príslušníkov mestskej polície či so zvýšením minimálnej mzdy. 

„Máme veľa oblastí, do ktorých je potrebné investovať, no, žiaľ, iba obmedzenú výšku finančných prostriedkov. Som rád, že sa nám podarilo schváliť v poradí už druhú úpravu rozpočtu, vďaka ktorej zlepšíme situáciu, či už v oblasti čistenia mesta, opravy miestnych ciest, alebo v oblasti verejného poriadku,“ uzavrel primátor mesta. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina