Horskí záchranári dnes pomáhali mužovi, ktorého uhryzla vretenica, aj vyčerpanej nemeckej turistke


Foto: Horskí záchranári dnes pomáhali mužovi, ktorého uhryzla vretenica, aj vyčerpanej nemeckej turistke Foto: ilustračné / Horská záchranná služba

Dnes 19. apríla v popoludňajších hodinách bola Horská záchranná služba požiadaná o pomoc pre 65-ročnú nemeckú turistku, ktorá sa spolu s manželom nachádzala na žltom turisticky značenom chodníku vedúcom do Sedla za Hromovým. Na turistickom chodníku v danej lokalite sa nachádza ťažký sneh zo základových lavín.

„Turistku prechod týmto úsekom natoľko vyčerpal, že už nebola schopná samostatne pokračovať ďalej. Na pomoc jej prišiel záchranár HZS, ktorý sa v tom čase nachádzal v danej oblasti a ďalší mu smeroval na pomoc z Vrátnej. Po zhodnotení zdravotného stavu postihnutej a poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti bola o súčinnosť požiadaná posádka VZZS z Banskej Bystrice,“ uvádza Horská záchranná služba na sociálnej sieti.

Žena bola po prílete leteckých záchranárov pomocou palubného žeriava evakuovaná z terénu a letecky transportovaná na heliport vo Vrátnej, odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračovala samostatne. Muž pokračoval v sprievode záchranárov HZS na Chleb, odkiaľ boli všetci zvezení kabínkovou lanovou dráhou do Vrátnej.


Horskí záchranári pomáhali aj mužovi, ktorého uhryzol had

V dopoludňajších hodinách boli horskí záchranári z Malej Fatry privolaní aj k 41-ročnému českému turistovi, ktorého nad obcou Vyšní Berešovci uhryzla vretenica.

Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti bol terénnym automobilom HZS transportovaný k sanitke RZP a následne prevezený do nemocnice na ďalšie ošetrenie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba