Nová moderná gynekológia a pôrodnica v Žiline ponúkajú lepší komfort a niekoľko noviniek


Foto: Nová moderná gynekológia a pôrodnica v Žiline ponúkajú lepší komfort a niekoľko noviniek
Galéria: 5 fotiek
Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Modernizácia oddelenia gynekológie a pôrodníctva zvýšila kvalitu a komfort pre gynekologické pacientky i mamičky žilinskej nemocnice. Rekonštrukciou za 151-tisíc eur prešlo druhé a štvrté poschodie vrátane pôrodnice, sociálnych zariadení, izieb, chodieb, osvetlenia, novorodeneckých postieľok a ďalších priestorov.

„Konečne sa nám podarilo znížiť investičný dlh, ktorý toto oddelenie roky tlačilo pred sebou. Predovšetkým sme si dali záležať na nových sociálnych zariadeniach, príjemne zladených izbách a komplexnom zavedení neobmedzeného internetu,“ informoval o novinkách generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Igor Stalmašek.

Okrem rekonštrukcie izieb a sociálnych zariadení investovala nemocnica do novej technológie pre telefonické spojenie pacientok so zdravotníckym personálom. Pri každom lôžku je umiestnený takzvaný domáci telefón, ktorým pacientka kontaktuje sestru, priamo jej adresuje svoju požiadavku či problém a v prípade urgentných stavov dokáže privolať pomoc, napríklad aj zo sprchy.

„Systém už bezproblémovo funguje na celom oddelení gynekológie a pôrodníctva, pacientky aj sestry si ho veľmi pochvaľujú, je omnoho efektívnejší ako staré zariadenie. Podľa dostupných financií by sme ho chceli preto postupne rozšíriť na všetky oddelenia,“ priblížil I. Stalmašek.

Kompletnou obnovou prešla tiež samotná pôrodnica a novorodenecká detská izba. „Rodičky majú dnes pri pôrode už úplné súkromie, pôrodné boxy sú oddelené posuvnými dverami. Dbali sme najmä na intimitu, ktorú by mala mať mamička so svojím dieťatkom, manželom pri pôrode a ten potrebný čas po ňom. Pôrodnica pôsobí veľmi príjemne, upokojujúco a pohodlie dodávajú i nové pôrodné postele,“ doplnil primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva FNsP Žilina Martin Sudek.

Zatiaľ čo kreslá zakúpila nemocnica, samotnú rekonštrukciu zrealizovala sponzorsky žilinská spoločnosť Stabil s.r.o. pod vedením Jozefa Čuraja. Umelecké fotografie pre zútulnenie priestorov pôrodnice daroval Eduard Hladký. Maľovanie izieb a chodieb zase podporila spoločnosť PPG Deco Slovakia.


Pohodlie nielen pre mamičky priniesla aj Nadácia Kia Motors Slovakia. Vďaka jej podpore jazdia novorodeniatka v žilinskej nemocnici v 55 nových postieľkach v celkovej hodnote viac ako 23-tisíc eur.

„Ročne sa našim zamestnancom narodí viac ako dvesto detičiek, takže je to určitá pomoc ako pre našich zamestnancov, tak zároveň pre obyvateľov celého okolia. Želáme všetkým novorodencom, aby na tejto ceste životom prešli šťastne od začiatku v spolupráci s Kiou,“ uviedol správca Nadácie Kia Motors Slovakia Branislav Hadár.  

Veľkou novinkou pre pacientky gynekológie a pôrodníctva je aj ponuka masáží. „Každú stredu prichádza na oddelenie masérka z oddelenia fyziatrie, balneológie a rehabilitácie a mamičkám i pacientkam ponúka relaxačné masáže šije, chrbta alebo končatín. Je to ďalšia z nadštandardných služieb, ktorými chceme zvýšiť kvalitu a pohodlie,“ zdôraznil generálny riaditeľ žilinskej nemocnice s tým, že cieľom však nie je len prezentovať nové vybavenie, ale tiež zmenu vo vzťahu zdravotník – pacient.

„Tvrdo na tom pracujeme a aj keď nie vždy dokážeme všetko na sto percent ovplyvniť, veľkú zmenu je cítiť už dnes. Budeme preto radi, keď si pacientky i budúce mamičky vyberú práve našu gynekológiu a pôrodnicu a dajú nám svoju dôveru,“ uzavrel I. Stalmašek. 

V pavilóne gynekológie a pôrodníctva aktuálne prebieha tiež kompletná výmena starých výťahov. Rekonštrukcia je už naplánovaná aj pre príjmovú gynekologickú ambulanciu na prízemí budovy.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina