Mesto Žilina obnovilo plány na zriadenie kreatívneho centra na Hollého, plánuje sa zapojiť do výzvy


Foto: Mesto Žilina obnovilo plány na zriadenie kreatívneho centra na Hollého, plánuje sa zapojiť do výzvy Foto: ilustračné

Priestory zrušenej základnej školy na Hollého ulici sú dnes nevyužité, mesto Žilina v nich postupne chcelo budovať kreatívne centrum, neskôr pre zdržanie v eurofondovej výzve mali poslúžiť pre centralizované stredisko sociálnych služieb. Informatívnu správu o odklone od pôvodného plánu vzalo na vedomie na sklonku funkčného obdobia odchádzajúce mestské zastupiteľstvo:

Mesto Žilina sa rozhodlo po niekoľkoročnom čakaní na pripravovanú výzvu MK SR na vybudovanie kreatívnych centier už ďalej nečakať na to, ako sa táto neustále odkladaná a zle pripravená výzva IROP bude ďalej vyvíjať,“ uvádza schválená informatívna správa. Už v pondelok budú poslanci rokovať aj o rozpočtovej zmene, v rámci ktorej budú schvaľovať aj vyčlenenie sumy 12-tisíc eur s DPH práve pre budovu na ZŠ Hollého.

Z peňazí sa plánuje obstarať projektová dokumentácia na rekonštrukciu inžinierskych sietí, ktoré sú v budove v havarijnom stave - týka sa to elektroinštalácie, vody, kanalizácie, vykurovania, strechy aj dažďových zvodov. Projekt primárne rieši zhodnotenie stavu budovy bývalej ZŠ vo vlastníctve mesta.

Výzva bude mať tesné časové limity, na ktoré bude mesto pripravené

Mesto Žilina sa podľa slov Ingrid Dolníkovej, vedúcej odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja, plánuje zapojiť do výzvy na kreatívne centrá z Riadiaceho orgánu prioritnej osi 3 operačného programu IROP - Ministerstva kultúry SR. Tá však zatiaľ ešte nebola vydaná, mesto sa ale už pripravuje na splnenie požiadaviek:


„Pôvodne mala byť vydaná v marci 2019, ale podľa najnovších informácií bude vydaná až v máji 2019. Podľa aktuálnych informácií z Ministerstva kultúry SR budú mať potenciálni žiadatelia v prípade výzvy pomerne krátky čas na verejné obstaranie, vypracovanie projektovej dokumentácie a vybavenie potrebného stavebného povolenia, ktoré bude povinnou súčasťou k žiadosti o schválenie finančných prostriedkov IROP na vybudovanie kreatívneho centra. Ak výzva bude za týchto podmienok v určenom termíne vydaná, budeme mať rozbehnutý proces na splnenie podmienok stanovených vo výzve,“ uviedla Dolníková.

Špecifikácie a podmienky účasti o štrukturálne fondy zatiaľ nie sú známe, mesto predbežne uvažuje o sume približne 1 milión eur. Spolufinancovanie z rozpočtu mesta by malo byť na úrovni 5 percent, tak ako je tomu pri mnohých iných projektoch. Zámer využitia budovy po zrušenej prevádzke základnej školy je tak nateraz jasný:

„Zatiaľ nemáme s budovou bývalej ZŠ iný zámer ako vybudovanie kreatívneho centra. Budova MŠ, ktorá sa nachádza v areáli, zostane zachovaná pre účely MŠ. Dve telocvične v areáli sú naďalej využívané pre športové účely,“ uzavrela Dolníková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu