Za komunálny odpad v Žiline zaplatíme o dve eurá menej, mesto začína doručovať rozhodnutia o daniach


Foto: Za komunálny odpad v Žiline zaplatíme o dve eurá menej, mesto začína doručovať rozhodnutia o daniach Foto: TS Mesto Žilina

Mestský úrad v Žiline začína v piatok 12. apríla 2019 s doručovaním rozhodnutí o vyrubení miestnych daní a poplatku za komunálny odpad. Rozhodnutia budú zamestnanci mesta doručovať domácnostiam do 30. apríla 2019.

Rozhodnutia na dani z nehnuteľností a dani za psa a rozhodnutia na poplatku za komunálny odpad budú doručovať zamestnanci Mestského úradu v Žiline občanom do vlastných rúk. V prípade, že si rozhodnutia občan nepreberie osobne, úrad ich bude opakovane doručovať prostredníctvom Slovenskej pošty. 

Pre rok 2019 sa sadzby nezvyšovali, dane sú vyrubené podľa platného VZN č. 17/2014 o dani z nehnuteľností, dani za psa, dani za predajné automaty a dani za nevýherné hracie prístroje. Ročná sadzba dane z bytov a stavieb na bývanie predstavuje sumu 0,20 eur za meter štvorcový. Za garáž zaplatí obyvateľ 1 euro za meter štvorcový, rovnaká sadzba platí aj pre chaty a stavby na rekreáciu. Pri nebytových priestoroch či stavbách slúžiacich na podnikanie zaplatí daňovník 4 eurá za meter štvorcový.

Predmetom dane za psa je pes starší ako 6 mesiacov chovaný fyzickou osobou alebo právnickou osobou, pričom výnimkou sú zvieratá chované na vedecké a výskumné účely, v útulkoch a psi so špeciálnym výcvikom, ktorých vlastní alebo používa držiteľ preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľ preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom.


Ročná sadzba za psa, ktorého chováte v rodinnom dome, chate alebo osade v mestských častiach mesta Žilina, je stanovená vo výške 5 eur. Majitelia domácich miláčikov v panelákoch a bytovkách na území Žiliny zaplatia 40 eur.  

Poplatok za komunálny odpad je vyrubený pre rok 2019 v zmysle platného VZN č. 11/2018 o poplatku. Paušálny poplatok za komunálny odpad pre fyzickú osobu, ktorá má na území mesta trvalý alebo prechodný pobyt je vo výške 0,058 eura za osobu za kalendárny deň. Za rok si teda Žilinčan zaplatí 21,17 eura. Oproti minulému roku sa tak poplatok znížil o 2,19 eura.

V súvislosti s distribúciou rozhodnutí žiadame občanov o zhovievavosť a ústretovosť v snahe predísť prípadným nedorozumeniam.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina