ÚVO spustil funkcie aj pre zákazky s nízkou hodnotou, žilinská župa ich plánuje využívať


Foto: ÚVO spustil funkcie aj pre zákazky s nízkou hodnotou, žilinská župa ich plánuje využívať Foto: ilustračné

Novela zákona o verejnom obstarávaní z minulého roka priniesla, okrem iného, aj navýšenie limitov pre zákazky s nízkou hodnotou pre väčšinu prípadov na sumu až 70-tisíc eur, pri stavebných zákazkách je strop 180-tisíc eur. Zvýšenie limitov prinieslo zjednodušenie práce zadávateľom súťaží, veľká časť z nich spadá do nových limitov a na nákup už preto môžu obstarávatelia využívať zákazky s nízkou hodnotou.

Zamestnávateľské združenia a obchodné komory hlásiace sa k Iniciatíve za vládu zákona však upozornili, že zvýšená efektivita môže odporovať zlepšovaniu transparentnosti verejných obstarávaní. Iniciatíva požadovala zverejňovanie aj tohto typu obstarávania vo Vestníku Úradu pre verejné obstarávanie:

„Navrhované zmeny postupov obstarávania pri „zákazkách s nízkou hodnotou“ však medzi podnikateľmi aj odbornou verejnosťou vzbudzujú veľký pocit nedôvery a obáv. Ako široká koalícia podnikateľských združení požadujeme základnú úroveň transparentnosti pri narábaní s verejnými prostriedkami tým, že sa zavedie povinnosť zverejňovať aj zákazky s nízkou hodnotou minimálne vo Vestníku ÚVO, čo zároveň umožní podnikateľským subjektom proaktívne vstupovať do procesu obstarávania formou predkladania ponúk.“

Súkromný systém neumožňuje kontrolu dokumentácie k zákazkám bez registrácie a vyžiadania 

Mesto Žilina aj Žilinský samosprávny kraj využíva pre zákazky s nízkou hodnotou súkromný systém eZakazky. Ten je certifikovaný Úradom pre verejné obstarávanie tak, ako to ukladá zákon. V systéme však nie je možné vidieť podklady bez toho, aby sa osoba registrovala cez IČO a ku každej zákazke si ich osobitne vyžiadala. To v praxi sťažuje kontrolu verejnosti alebo novinárov.

Na tieto podnety zareagoval Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) tým, že od 1. apríla 2019 spustil možnosť zadávať zákazky s nízkou hodnotou cez systém EVO. Služby v systéme sú bezplatné ako pre zadávateľov, tak aj záujemcov a uchádzačov. Pridanou hodnotou je zverejňovanie aj v profile obstarávateľa.

„Zvyšovanie limitov pre zákazky s nízkou hodnotou, ktorým sme od januára tohto roka vyšli v ústrety potrebám vyhlasovateľov súťaží, viedlo k značnej kritike. Sľúbil som, že úrad urobí všetko pre to, aby odstránil akékoľvek pochybnosti o tomto kroku a aby zvýšil transparentnosť aj pri zadávaní týchto verejných zákaziek. Som rád, že sa nám to podarilo. Oddnes ich môžu verejní obstarávatelia/ obstarávatelia zadávať cez naše EVO, čím sa zaistí jednak kontrola zo strany novinárov, tretieho sektora, ale aj ostatných subjektov. Týmto krokom však v prvom rade podporujeme širokú hospodársku súťaž, teda zapájanie sa predovšetkým lokálnych podnikateľov do týchto súťaží,“ vysvetlil predseda ÚVO Miroslav Hlivák.  

Župa plánuje v budúcnosti prejsť na štátnu platformu

Žilinský samosprávny kraj plánuje využívať štátny systém aj pre zákazky s nízkou hodnotou, až do skončenia platnosti zmluvy so súkromným poskytovateľom však bude využívať systém eZakazky.

„Už od nástupu nového vedenia do funkcie presadzoval ŽSK jednu spoločnú štátnu platformu pre zákazky s nízkou hodnotou. Kraj plánuje pokračovať vo využívaní súčasného systému eZakazky až do ukončenia zmluvného vzťahu. Sme serióznym partnerom, ktorý dodržiava zmluvné vzťahy,“ potvrdila hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Predstavitelia župy vidia výhody štátneho systému zatiaľ len v jeho bezplatnosti a v ochrane bezpečnosti, keďže krátko po spustení ešte nie je masovo využívaný.


„Veľkú výhodu bude mať systém EVO pre zákazky s nízkou hodnotou ak sa začne aplikovať verejnými obstarávateľmi a obstarávateľmi naprieč Slovenskom. Tým vznikne priestor na vyššiu hospodársku súťaž a výrazne sa tak odstránia rôzne vplyvy a záujmy. Znížia sa tak možností korupčného správania. Ideálny stav by nastal, ak by sa tento systém v jeho používaní povinným, čo by ŽSK uvítal. Negatívom môžu byť v začiatkoch problémy spojné s nábehom elektronického systému,“ doplnila Remencová.

Bezplatný systém EVO pre zákazky s nízkou hodnotou ponúka ich zverejnenie vo vestníku aj profile obstarávateľa

Verejnosť by tak mala mať možnosť kontrolovať aj kompletnú dokumentáciu k zákazkám, keďže pri EVO systéme budú zverejnené nie len vo vestníku, ale aj v profile verejného obstarávateľa, ktorý poskytuje úplný, priamy a bezplatný prístup k všetkým dokumentom z verejného obstarávania.

„Ak verejný obstarávateľ využije náš modul s nízkou hodnotou, tak bude mat prístupné všetky funkcionality, ktoré prislúchajú podlimitným zákazkám. Teda takto vytvorená zákazka bude neobmedzene 24/7 prístupná pre všetkých záujemcov/uchádzačov, ako aj pre verejnosť a novinárov. Súťažne podklady, otázky a odpovede v rámci inštitútu vysvetľovania budu tiež zverejnené bez nutnosti registrácie a teda priebeh zadávania zákazky bude plne transparentný, pretože takto vytvorené zákazky budú zverejnené vo vestníku verejného obstarávania,“ vysvetlila hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Na meste budú využívať doterajší systém aj kvôli pridaným funkcionalitám

Mesto Žilina využíva rovnaký systém súkromnej spoločnosti, ktorý si vyžaduje pravidelné mesačné poplatky. Nový modul od štátneho úradu zatiaľ žilinská radnica neplánuje využívať, keďže zákazky sú podľa slov hovorkyne dostupné po registrácii všetkým uchádzačov.

Dnes mesto využíva EVO systém pri vybraných nadlimitných a podlimitných zákazkách. Pokračovanie využívania systému eZakazky odôvodňuje radnica aj tým, že využíva aj doplnkové funkcionality, ktoré súkromný poskytovateľ ponúka navyše oproti štátnemu systému:

„eZákazky ponúkajú navyše elektronický nástroj umožňujúci elektronickú komunikáciu v procese Obchodnej verejnej súťaže. Systém napríklad využívame na predaj majetku, prenájom majetku, súťaže na prenájom stánkov počas Vianočných trhov či Staromestských slávnosti a iné. Prostredníctvom tohto systému rovnako zabezpečujeme elektronický obeh vnútorných dokumentov medzi jednotlivými organizačnými zložkami a ich schvaľovací proces (nad rámec EVO),“ dodala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu