Starostka obce Povina darovala dorovnanie mzdy včelárom na Kysuciach, ktorí za to kúpia úľ


Foto:  Starostka obce Povina darovala dorovnanie mzdy včelárom na Kysuciach, ktorí za to kúpia úľ Foto: Alena Dudeková na návšteve včelárov

Zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest viaže výšku mzdy na priemernú mesačnú mzdu zamestnanca v národnom hospodárstve. Za rok 2018 ju vyčíslil Štatistický úrad Slovenskej republiky na 1013 eur, pričom starostovia a primátori, ktorí poberajú mzdu na spodnej hranici stanovenej zákonom, majú nárok na doplatenie mzdy od začiatku roka.

Rovnako ako napríklad primátor Žiliny Peter Fiabáne, aj starostka obce Povina v okrese Kysucké Nové Mesto Alena Dudeková poberá plat na hranici zákonného minima, aj preto jej v dôsledku zvýšenia priemernej mzdy vznikol rozdiel a nárok na dorovnanie mzdy. Starostka sa rozhodla toto dorovnanie venovať včelárom, o čom informoval portál novinyknm.sk 

„Stále hovorím, že starať sa o včely, je poslanie. A ako povedal Albert Einstein, keď vymrú včely, ľudstvu nezostanú viac ako 4 roky života. Preto si neskutočne vážim prácu všetkých včelárov a včelárok. Osobne ich poznám a vidím, koľko energie a času venujú tejto záľube. Konkrétne tieto peniaze chcú použiť na kúpu figurálneho úľa, ktorý osadia vo včelnici,“ uviedla Alena Dudeková dôvody, pre ktoré sa rozhodla peniaze venovať práve včelárom.

Ako dodala, vie, že u včelárov budú peniaze zmysluplne využité. Odpovedala aj na to, či chce podobné gesto robiť pravidelne, keďže priemerná mzda medziročne pravidelne rastie:

„Áno, darovanie dorovnania mzdy chcem zachovať a urobiť si z neho takú moju tradíciu, preto každý rok v tomto období darujem peniaze tej organizácii, ktorá ich účelne využije pre prospech všetkých ľudí,“ dodala Dudeková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu