Cenu ministerky zdravotníctva získala aj sanitárka urgentného príjmu v Žiline Dana Kuricová


Foto: Cenu ministerky zdravotníctva získala aj sanitárka urgentného príjmu v Žiline Dana Kuricová Foto: FNsP Žilina

Ocenenia lekárom, sestrám a iných zdravotníckym pracovníkom udelila ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská. V každej z kategórií si traja ocenení odniesli plaketu, diplom a aj finančnú odmenu v hodnote 1000 eur. Medzi ocenenými v kategórií zdravotnícky pracovník je aj sanitárka urgentného príjmu v Žiline Dana Kuricová.

„Ako lekárka som sa vo svojej práci stretávala s lekármi, sestrami a inými zdravotníckymi pracovníkmi, ktorí každý deň prichádzali do svojej práce. Nechávali tam dušu i telo a robili to len preto, aby sa starali o to najdôležitejšie čo máme, a to je zdravie. Toto ocenenie je vzdanie úcty a poďakovanie sa všetkým, ktorí sa starajú o zdravie ľudí. Viem, že podmienky nie sú ideálne, no robíme všetko pre to, aby sa postupne zlepšovali a spolu bojujeme za lepšie slovenské zdravotníctvo,” uviedla ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

Sanitárku zo Žiliny nominovala na ocenenie Fakultná nemocnica v Žiline, v ktorej pôsobí už 24 rokov na urgentnom príjme. Napriek náročnej práci si zachováva vitalitu, ktorá prekvapí aj mladších kolegov a kolegyne.

Práca na urgentnom príjme je veľmi náročná, stretáva sa s ťažkými a predovšetkým neočakávanými životnými osudmi pacientov a ich rodinných príslušníkov. V rámci kolektívu prináša veľkú motiváciu a ženie dopredu nových kolegov a mladú generáciu, pre ktorú je inšpiráciou. Ocenenie a poďakovanie si zaslúži za ľudský rozmer, ktorý vnáša na tak náročné oddelenie, akým je urgentný príjem,“ uvádza popis ocenenia na webe ministerstva.

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline nominovala v každej oblasti dvoch pracovníkov na základe ich odbornosti, ľudského prístupu či výraznej podpory rozvoja nemocnice.  „Pani Kuricová pracuje v našej nemocnici už 24 rokov a aktuálne pôsobí ako sanitárka na urgentnom príjme. Stála pri zrode nášho moderného urgentného príjmu ešte v roku 2011 a dodnes patrí medzi zamestnancov, ktorí budujú nemocnici dobré meno,“ vyzdvihol ocenenú sanitárku medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bízik, ktorý ju v Bratislave sprevádzal spolu s generálnym riaditeľom nemocnice Igorom Stalmaškom.

„Veľmi si vážime, že ministerka zdravotníctva vybrala spomedzi desiatok navrhovaných osobností práve našu kolegyňu a takýmto spôsobom vyzdvihla jej dlhoročnú prácu. Nomináciu sme poslali práve pre každodennú námahu, obetavosť, pomoc a nasadenie, ktoré odovzdáva našej nemocnici, pacientom, ale tiež kolegom,“ zdôraznil generálny riaditeľ FNsP.

Ocenená zdravotníčka neskrývala svoje prekvapenie. „Vôbec som to nečakala, bola som veľmi prekvapená, že sa z výletu do Bratislavy stala taká krásna oslava, ktorú ešte dodnes nemôžem predýchať. Chcela by som sa poďakovať nemocnici a ministerstvu, že ma tak vysoko ocenili a chcela by som tiež vyzdvihnúť náš urgent. Poďakovať celému kolektívu, že ma tam ešte držia, pánovi primárovi, vrchnej, staničnej, všetkým doktorom a doktorkám a mojim kamarátkam,“ uviedla Danka Kuricová.

Tento rok oslávi pani Danka už 69 rokov, no jej obdivuhodná vitalita dokáže prekvapiť i mladšie kolegyne a kolegov. Podľa jej slov sa však do dôchodku zatiaľ nechystá..

„Aj keď mám už svoj vek a mohla by som odpočívať na dôchodku, práca sa mi veľmi páči, i keď je náročná, no dôchodok ešte neplánujem,“ priblížila. Ako dodal i medicínsky riaditeľ žilinskej nemocnice, práca na urgentnom príjme je prepojená s ťažkými a predovšetkým neočakávanými životnými príbehmi pacientov a ich rodinných príslušníkov.

„Pani Danka vie v správnej chvíli podporiť, upokojiť príbuzných, trochu zažartovať a odľahčiť situáciu, keď sa to dá. Dopredu ženie aj nových kolegov a mladú generáciu, pre ktorú je inšpiráciou. Ľudský rozmer, ktorý vnáša na urgentný príjem, je nesmierne cenný,“ doplnil I. Bízik.


Cena ministerky zdravotníctva pre Danu Kuricovú. Zdroj: FNsP Žilina


Zoznam ocenených - 1. ročník Ceny ministerky zdravotníctva SR

 

KATEGÓRIA LEKÁR:

MUDr. Andrej Klepanec, Ph.D., MPH, EBIR
doc. MUDr. Daniel Pinďák, PhD.
MUDr. Ondrej Bobík

KATEGÓRIA SESTRA:

Renáta Pavlíková
Helena Závodská
Terézia Lengyelová

Kategória INÝ ZDRAVOTNÍCKY PRACOVNÍK:

RNDr. Mária Knapková, PhD.
Dana Kuricová
Emma Janíčková


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu