Mesto Žilina má nový, v poradí už tretí, komunitný plán sociálnych služieb pre roky 2019 až 2023


Foto: Mesto Žilina má nový, v poradí už tretí, komunitný plán sociálnych služieb pre roky 2019 až 2023 Foto: zilina.sk

Zákon o sociálnych službách ukladá mestám a obciam na Slovensku povinnosť vypracovať Komunitný plán sociálnych služieb, ktorý má definovať ciele a priority rozvoja daného mesta či obce, analyzovať súčasný stav komunitného plánovania a poskytovaných sociálnych služieb a určovať spôsob vyhodnotenia dosiahnutia stanovených cieľov.

Mesto Žilina má aktuálne v poradí už tretí komunitný plán sociálnych služieb, prvýkrát ho realizovalo v roku 2010, neskôr v roku 2013. Súčasný plán, na ktorom sa podieľalo 33 aktérov, vypracoval pre mesto riaditeľ žilinskej pobočky organizácie Slovenský Červený kríž Martin Brňak.

„Hlavnou úlohou komunitného plánu je spustenie procesov deinštitucionalizácie sociálnych služieb a nastavenie sociálnych služieb pre potreby komunity. V nastávajúcom období bude mesto Žilina čeliť starnutiu populácie, nárastu potreby sociálnych služieb krízovej intervencie a reflektovať na ich potreby, ale aj potreby podpory rodín a zdravotne znevýhodnených obyvateľov,“ predstavuje v úvode nový žilinský primátor Peter Fiabáne.

Komunitný plán je síce strategický dokument, no priebežne je možné jeho dopĺňanie, aktualizácia či vykonávanie zmien na základe zainteresovaných strán - verejnosti, partnerov ale aj samotného Mesta Žilina. Súčasťou je aj analytická časť, ktorá popisuje socio-demografickú situáciu v Žiline.

Populácia v Žiline bude starnúť, medzi krajskými mestami bude však patriť medzi najmladšie

Ani naše mesto sa nevyhne starnutiu populácie, následkom čoho sa bude zvyšovať podiel ľudí v poproduktívnom veku. V roku 2035 by mal podľa nového komunitného plánu, ktorý sa pri analýze opiera o dáta z posledných piatich rokov, predstavovať podiel osôb v poproduktívnom veku 22 percent populácie mesta. Stúpať bude aj priemerný vek:

„Zatiaľ čo počet obyvateľov bude kulminovať v roku 2028, priemerný vek obyvateľov mesta Žilina bude neustále stúpať. V roku 2019 bude priemerný vek obyvateľa 41,4 rokov, zatiaľ čo v roku 2035 má byť už priemerný vek na úrovni 44,6 rokov. Napriek tomu by malo byť mesto Žilina jedno z najmladších krajských miest v SR,“ uvádza plán.

Do roku 2028 by mala populácia mierne pribúdať, po tomto roku už začne postupne klesať. Zaujímavosťou je, že priemerný vek rodičky predstavuje 30,43 rokov v roku 2017, kým ešte v roku 1993 to bolo 25,91 roka. Výrazne narastie aj index hospodárskej závislosti, ktorý pomeriava počet obyvateľov v pred a poproduktívnom veku (0-14 a 65+) a tých v produktívnom veku (15-64). 


Kým v roku 2017 sa pohyboval na úrovni 45 percent, v roku 2035 by mohol dosiahnuť hodnôt okolo 74,4 percent. V Žilinskom kraji bolo podľa komunitného plánu v roku 2017 ohrozených chudobou 91 852 obyvateľov, čo predstavuje 13,7 percenta. Pri registrovanej kapacite 25 osôb identifikuje plán sociálne služby pre ľudí bez domova v Žiline za nepostačujúce, v roku 2017 mala byť kapacita prekročená počas 9 z dvanástich mesiacov.

Komunitný plán prináša návrhy riešení pre dotknuté skupiny

Plán vytyčuje aj priority na obdobie, pre ktoré je zostavený. Mesto chce zlepšiť informovanosť, prepracovať systém podpory neziskových organizácií, zvyšovať počet bytov pre sociálne účely alebo podporovať dobrovoľníctvo.

Pre rodiny s deťmi v Žiline navrhuje vytvoriť núdzové bývanie a integračné centrum s kapacitou do 20 osôb, podporiť komunitné aktivity a vznik komunitných centier v mestských častiach či zlepšiť dostupnosť služieb zameraných na rodiny v kríze.

Výrazné navýšenia navrhuje plán v oblasti pre seniorov - posilnenie kapacít opatrovateľskej služby, a to najmä počas víkendov a sviatkov, zlepšiť dostupnosť dovozu stravy a jej kvalitu v jedálňach, vznik nových zariadení pre seniorov, avšak rodinného alebo komunitného typu či podporovať seniorov v dobrovoľníctve pri zabezpečovaní sociálnych služieb.

Plán počíta aj s osobami, ktoré sú zdravotne znevýhodnené - riešením by mala byť debarierizácia verejného priestranstva a najmä sociálnych služieb, rozvíjanie požičovne kompenzačných pomôcok či vytvorenie chráneného pracoviska a sociálneho podniku.

Pre ľudí bez domova je navrhované zriadenie nocľahárne s kapacitou 50 klientov, nízkoprahové denné centrum pre 60 klientov a ohrevňa pre 15 klientov. Celý podrobný komunitný plán je dostupný na tomto odkaze.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu