V areáli Budatínskeho parku vyrúbali dva stromy napadnuté hnilobou, išlo o havarijnú situáciu


Foto: V areáli Budatínskeho parku vyrúbali dva stromy napadnuté hnilobou, išlo o havarijnú situáciu
Galéria: 3 fotky

Čitateľ Stanislav nás cez víkend upozornil na výrub stromov areáli Budatínskeho parku. Celkovo išlo o dva stromy - lipu veľkolistú a javor horský, ktoré boli napadnuté hnilobou. Podľa vyjadrení Považského múzea v Žiline odporučil zásah arborista, nakoľko išlo o havarijnú situáciu. V prípade lipy hrozilo už nebezpečenstvo pádu.  

„Predmetný strom, lipa veľkolistá, sa vyrúbala po dohode s arboristom, ktorý tento zásah odporučil, bola to havarijná situácia. Strom sa rozštiepil po silnom vetre v oblasti koruny na dve časti a koruna sa celkom nerozlomila len vďaka zabezpečovacím lanám, ktoré už predtým nestabilnú korunu držali. Z dôvodu rizika ohrozenia návštevníkov parku sa pristúpilo k výrubu,“ uviedla Květa Kicková, zástupkyňa riaditeľa PMZA

Výrub bol ohlásený príslušnému odboru Okresného úradu a situácia sa konzultovala rovnako s Krajským pamiatkovým úradom. Po výrube sa zistilo, že lipa už bola napadnutá aj hnilobou.

Náhradná výsadba nariadená nebola, no Považské múzeum v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom, ktorý gestoruje plánovanú starostlivosť o park, počíta s novou drevinovou výsadbou. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu