Na Hlinách V. majú obyvatelia problém so znečisteným ovzduším, dráždivý dym im znemožňuje vetranie


Foto: Na Hlinách V. majú obyvatelia problém so znečisteným ovzduším, dráždivý dym im znemožňuje vetranie

Obyvatelia sídliska Hliny V. v Žiline sa na nás obrátili s problémom, ktorý ich trápi už dlhšiu dobu. Napriek tomu, že bývajú v bytovom dome na najvyššom poschodí a na okraji sídliska, pravidelne im život znepríjemňuje zadymené ovzdušie. V dôsledku štipľavého dymu je pre nich nemožné vetrať. 

Jeden z obyvateľov, ktorý nám napísal si myslí, že dym pochádza zo spaľovania rôzneho odpadu, keďže veľmi nepríjemne zapácha a dráždi dýchacie cesty. V okolí Hlín aj Bôrika sa udrží aj niekoľko hodín. 

„Tento problém mávame dosť často, kým sa dym sa nerozplynie, nemôžeme ani vyvetrať. Ide z toho neskutočný zápach, ako zhorený plast alebo guma. Podľa toho, aký je vonku tlak a vietor sa to dostáva až k nám na Hliny V a nie je to veru nič príjemné. Máme dojem, že niekto na Bôriku spaľuje doma v kotle odpad v podobe plastov a gumy,“ opísal jeden z obyvateľov sídliska.

Spaľovanie odpadu pritom predstavuje porušovanie zákona o odpadoch, ktorý hovorí o tom, že sa zakazuje spaľovať komunálny odpad na voľnom priestranstve a vo vykurovacích zariadeniach v domácnostiach. 

Ak máte podozrenie, že niekto vo vašom okolí dlhodobo spaľuje odpad a znečisťuje tak ovzdušie, môžete sa obrátiť na príslušný orgán - Inšpekciu životného prostredia. V prípade spaľovania odpadov na záhradách a zadymenia okolia môžete volať na mestskú políciu.


Stručný prehľad látok, ktoré sa uvoľňujú do ovzdušia pri spaľovaní odpadov.

Plasty 

  • Ťažké kovy (najmä kadmium a zinok) - môžu spôsobiť vrodené chyby u novorodencov, rakovinu a kontaminovať pôdu
  • Oxid uhoľnatý - prejavuje sa bolesťami hlavy, závratmi, hučaním v ušiach, môže spôsobiť až udusenie
  • Ftaláty - vyvolávajú rôzne poruchy najmä hormonálneho a reprodukčného systému
  • Monoméry plastov ako etylén, propylén, styrén - vo vysokých koncentráciách sú jedovaté, narkotické, majú vplyv na nervovú sústavu, krvný obeh
  • Zlúčeniny chlóru: chlorovodík - silne dráždi dýchacie cesty, vinylchlorid - je jedovatý a rakovinotvorný, plynný chlór a fosgén - silne dráždia dýchacie cesty, vo vysokých koncentráciách vedú k poleptaniu pľúc

Guma (napríklad pneumatiky) 

  • Styrén, oxid uhoľnatý a oxidy síry - dráždia dýchacie cesty
  • Sadze s obsahom jedovatých a rakovinotvorných polyaromatických uhľovodíkov

Drevotrieska, okná a starý nábytok

  • Fenoly - sú leptavé, nepríjemne zapáchajúce jedy so silným dráždivým účinkom
  • Z náterových hmôt na nábytku a starých okien unikajú napríklad ťažké kovy, ale i vysoko toxické PCB (polychlórované bifenyly) - sú silne rakovinotvorné


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu