V apríli je naplánovaných niekoľko dobrovoľníckych čistení, pozrite si ich prehľad


Foto:  V apríli je naplánovaných niekoľko dobrovoľníckych čistení, pozrite si ich prehľad Foto: ilustračné - pixabay

Mesto Žilina vyhlásilo apríl za mesiac čistoty, práve na jar sa postupne po zídení snehu nachádzajú na uliciach nepríjemné pozostatky zimy - neporiadok, pohádzané odpadky a častokrát aj štrk. Ulice aj vozovky už niekoľko týždňov intenzívne čistia zazmluvnené spoločnosti. Z roka na rok, našťastie, rastie aj počet Žilinčanov, ktorí si uvedomujú, že za stav svojho okolia je zodpovedný ľudský faktor.

Stále väčšia skupina chápe, že kľúčom k zlepšeniu čistoty okolo nás a osobnej spokojnosti s miestom bývania vedie aktívna participácia, a nie napísanie komentára o tom, že o čistotu sa má postarať mesto. Napriek tomu, že väčšina z obyvateľov Žiliny získalo elementárne návyky a nevyhadzuje odpadky mimo miest na to určených, pravidelná činnosť zvyšnej maličkej skupiny zhoršuje stav verejných priestranstiev. 

Počas tohto mesiaca sa dobrovoľnícke akcie čistenia uskutočnia niekoľkokrát, nižšie prinášame ich prehľad.

Nedeľa 7. apríla 2019 10:00  
Prvé jarné upratovanie na Hájovni 

OZ PreNos pripravilo už v nedeľu jarné upratovanie oblasti okolo Hájovne. „Vezmite svoje babky, frajerov, kolegov, manželky, domácoch miláčikov, deti, ale kľudne prídíte aj sami a pridajte sa k nám. Spravme naše okolie aspoň trošku krajším. Vrecia na odpad a rukavice zabezpečí mesto, ale kto môže, neh si prinesie vlastné rukavice a vrecia na zber odpadkov, nech netvoríme zbytočný odpad. Ako bonus vyhlasujeme súťaž - vyhráva ten, kto nájde najbizarnejší objekt!“ pozývajú organizátori.  


Sobota 13. apríla 2019 o 10:00 hod.
Jarné čistenie Soliniek

Zapojte sa do očisty sídliska Solinky spolu s poslancami za obvod, stretnutie je na priestranstve pri kostole.  Vrecia na odpad, rukavice aj občerstvenie sú pre účastníkov pripravené, takže stačí iba prísť


 

Sobota 13.4.2019 o 09:00 hod.
Čistenie cesty Na Straník  

Čistenie cesty, ktorá spája Tepličku nad Váhom a Zástranie. Komisia ochrany životného prostredia a verejného poriadku vás pozýva nadviazať na celosvetovú výzvu v boji s odpadom s názvom Trashchallenge. Pokúsme sa spoločnými silami preukázať rešpekt a ohľaduplnosť voči prírode. Cieľom je skrášliť okolie cesty Na Straník vyzbieraním odpadkov. 

Prijímate výzvu? Stretnutie odhodlaných začína o 9:00 na námestí M.R. Štefánika. Na záver je zabezpečené občerstvenie formou “opekačky” pre každého Trashchallengera.

Sobota 13. apríla 2019 09:00 - 16:00
Projekt Vyčistíme si naše mesto


V rámci spoločného projektu #Vyčistíme_si_naše_mesto sa uskutoční aj Veľké čistenie ulíc nášho mesta. Cieľom je čistenie okolia našich domov, panelákov, bytoviek. Na mape nájdete označenia ulíc, ktoré majú svojho koordinátora čistenia v rámci akcie Vyčistime si naše mesto alebo je do tejto akcie zapojená celá organizácia (firma) sídliaca na predmetnej ulici. 

Mapu aj s menami koordinátorov si môžete detailne pozrieť na https://row.sk/yCtd5

Ak ste nenašli koodinátora na Vašej ulici, nezúfajte. Stále sa ním môžete stať vy. Stačí sa prihlásiť na nasledujúcom linku: https://row.sk/VcWbc 

Každému koordinátorovi bude doručený balíček s letákmi, ochrannými rukavicami a vreciami na odpad pre všetkých zúčastnených.

Nedeľa 14. apríla 2019 o 10:00 
Boj proti odpadu a plastu na Hričovskej priehrade 

Už štvrtým kolom pokračuje očista Hričovskej priehrady, stretnutie je na Strážovskom rybníku, vzadu pri rampe. Priniesť si môžete rukavice na zber odpadu a gumáky kvôli vode, vrecia zabezpečujú organizátori.


Sobota 27. apríla 2019 o 09:00 hod. 
Jarné čistenie Lesoparku Chrasť 

Tradičné jarné čistenie populárnej rekreačnej oblasti - Lesoparku Chrasť. 

Sobota 27. apríla 2019 o 11:00 – 13:30 
Veľké čistenie Vodného diela Žilina 

Minulý rok sa akcie zúčastnilo viac ako 250 dobrovoľníkov, ani tento rok nebude chýbať vegánsky guláš, skákací hrad či maľovanie na tvár pre naších najmenších. Pozvaní sú všetci.  

Viete o čistení, ktoré sa v zozname nenachádza? Dajte nám vedieť a my ho zaradíme. 

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu