Profesor Josef Vičan sa stal osobnosťou roka železničnej a mestskej koľajovej dopravy na Slovensku


Foto: Profesor Josef Vičan sa stal osobnosťou roka železničnej a mestskej koľajovej dopravy na Slovensku Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Pre rok 2019 sa Osobnosťou železničnej a mestskej koľajovej dopravy na Slovensku stal profesor zo Žilinskej univerzity v Žiline. Železničná doprava patrí neodmysliteľne k Žilinskej univerzite už od jej samotného vzniku v roku 1953, teda viac ako 65 rokov. Preto je veľkou cťou, že práve dlhoročný univerzitný pedagóg a odborník, v súčasnosti prorektor pre rozvoj, získal ocenenie, ktoré prinavracia prestíž tomuto jedinečnému druhu dopravy. 

Každý rok je medzinárodná odborná konferencia „Fórum koľajovej dopravy“ významnou udalosťou v kalendári železničného odvetvia. Fórum ponúka priestor pre nové informácie, diskusiu a výmenu odborných názorov a skúseností v tejto oblasti. Tohtoročný 15. ročník sa konal v dňoch 19. – 20. marca 2019.  

V zahraničných krajinách sú dnes železnice veľmi efektívnym spôsobom odbremeňovania cestnej dopravy, čím sa železničná doprava stáva kľúčovou dopravnou platformou Európy. V súčasnosti sú však stále pretrvávajúce rozdiely medzi jednotlivými regiónmi a to nielen na Slovensku, ale aj v regióne V4.

Netreba však zabúdať aj na fakt, že budúcnosť železničnej dopravy si vyžaduje prípravu špecialistov, ktorí budú mať rozhľad v doprave, preprave i v ekonomike. S myšlienkou zvýšiť atraktívnosť tohto druhu dopravy a vyzdvihnúť výnimočných ľudí, ktorí ju svojou činnosťou výrazne podporili a majú veľké zásluhy na rozvoji koľajovej dopravy na Slovensku, prišla Spoločnosť PSKD – Prevádzka a stavby koľajovej dopravy.


Preto každoročne v rámci „Fóra koľajovej dopravy“, ktorú usporiadava Spoločnosť PSKD spoločne so Železničnou spoločnosťou Slovensko a Železnicami Slovenskej republiky, nominujú, vyhodnotia a ocenia „Osobnosť železničnej a mestskej koľajovej dopravy na Slovensku“. 

Prvý ročník ocenenia bol vyhlásený v roku 2011. Ocenenie sa každoročne odovzdáva víťazovi, ktorého vyberie porota z piatich nominovaných osobností na slávnostnom večeri medzinárodnej konferencie. Tento rok sa stal víťazom prof. Ing. Josef Vičan, CSc., prorektor pre rozvoj Žilinskej univerzity v Žiline.

„Udeleného ocenenia si veľmi vážim, nakoľko sa udeľuje všeobecne významným pracovníkom zo železničiarskeho prostredia. O to viac, že som ho získal ako prvý pracovník z akademického prostredia, hoci sa o to v minulosti pokúšalo viacero odborníkov. Celkovo bolo udelených doteraz len 9 týchto ocenení.“ 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinská univerzita v Žiline