Do Žiliny zavíta obrovská maketa hrubého čreva, kampaň Črevotour upozorňuje na prevenciu rakoviny


Foto: Do Žiliny zavíta obrovská maketa hrubého čreva, kampaň Črevotour upozorňuje na prevenciu rakoviny Foto: NIE RAKOVINE - fotohrdlicka.sk

V dňoch 5. a 6. apríla zavíta do Žiliny obrovská maketa hrubého čreva. V rámci celoslovenskej kampane na podporu nedávno spusteného Národného skríningu rakoviny hrubého čreva a konečníka chce pacientska Aliancia NIE RAKOVINE čo najväčšiemu počtu ľudí priniesť životne dôležité informácie o tomto závažnom onkologickom ochorení.

Edukačné podujatie organizuje Aliancia NIE RAKOVINE s podporou Ministerstva zdravotníctva SR. Program onkologickej prevencie Črevotour 2019 s názvom Nezahoď svoj život putuje po Slovensku a oslovuje široké skupiny obyvateľstva. V piatok popoludní a počas celej soboty sa budú môžu návštevníci OC Mirage v Žiline prejsť nafukovacím megačrevom a zistiť, ako pred rakovinou hrubého čreva ochrániť seba a svojich blízkych.

Spolu s dobrovoľníkmi z radov bývalých onkologických pacientov, ktorí pomáhajú a poskytujú cenné rady súčasným onkologickým pacientom a ich rodinným príslušníkom v poradni vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach chcú aj touto interaktívnou formou prispieť k zníženiu zbytočných úmrtí na rakovinu hrubého čreva a konečníka, v ktorej Slovensko drží smutné svetové prvenstvo.

Na podujatí bude v sobotu prítomný aj jeden zo zakladateľov a ambasádor tejto pacientskej organizácie, televízny moderátor Patrik Herman, ktorý aktívne sprevádza záujemcov v nafukovacom čreve a odpovedá na všetky otázky týkajúce sa rakoviny hrubého čreva a konečníka:

„Musíme vedieť proti čomu bojujeme a ako sa máme brániť.  V priebehu piatich minút sa môžu ľudia dozvedieť všetko, čo im alebo ich blízkym, môže zachrániť život.“ 

Zdroj: NIE RAKOVINE - fotohrdlicka.sk

Jana Pifflová Španková, prezidentka Aliancie NIE RAKOVINE: “V obrovskom čreve, ktorým sa dá prejsť ako tunelom, návštevníkom názorne ukážeme a vysvetlíme všetko dôležité.  Návštevníci tu uvidia, ako vyzerá črevo vo vnútri, ako sa vyvíja z polypu rakovina a čo môžu urobiť, aby ju včas odhalili, alebo jej predišli. Spolu s výkladom našich školených edukátorov, ide o výnimočný vzdelávací nástroj pre mladých i starších.”

Patrik Herman dodáva: „Ak sa rakovina hrubého čreva zachytí včas, je liečiteľná. A stačí na to jeden jednoduchý test. Chceme ľuďom vysvetliť, že nejde len o nich, ale aj ich blízkych, pretože ochorieť na rakovinu znamená veľkú bolesť a trápenie aj pre ich okolie. Ak si už test nechcú urobiť kvôli sebe, mali by si ho spraviť kvôli svojim blízkym.A zároveň by mali dohliadnuť na svojich rodičov alebo starých rodičov, aby si z rovnakých dôvodov robili test pravidelne aj oni,” vysvetľuje Patrik Herman a pripomína, že tí, čo nedostali test do schránky v rámci nedávno spusteného národného skríningu, môžu si ho vypýtať v rámci preventívnej prehliadky alebo aj mimo nej u svojho všeobecného lekára.


Edukačný tím predstaví, ako test funguje, ako sa používa a vysvetlí, ako postupovať po získaní výsledkov testu. „Človek nemusí podliehať panike, ak je test pozitívny, lebo môže indikovať aj iné ochorenia, ale aj s nimi treba ísť k lekárovi,“ dodáva Patrik Herman.

„Ja som si svojho otca neochránil, vzala mi ho neinformovanosť. Nedopustite, aby nám blízki zomierali zbytočne,“ hovorí Patrik Herman. Napriek tomu, že preventívny test je veľmi efektívny a bezplatne dostupný u všeobecného lekára, rovnako, ako sú dostupné bezplatné preventívne skríningové kolonoskopie, len málo ľudí tieto možnosti prevencie využíva. 

Fakty: 

Po 12 rokoch aktivít a boja Aliancie NIE RAKOVINE (predtým OZ Europacolon Slovensko) Ministerstvo zdravotníctva SR začiatkom roka spustilo prvú fázu Národného skríningového programu rakoviny hrubého čreva a konečníka. Primárnym znakom je krvácajúci polyp.

Ide o mikroskopické, voľným okom neviditeľné krvácanie, ktoré dokáže odhaliť jednoduchý test zo vzorky stolice. Pri dodržiavaní pravidelného skríningového testovania je možné polyp odhaliť a úplne odstrániť počas následnej kolonoskopie. Najrizikovejší sú ľudia vo veku nad 50 rokov. Na Slovensku každý rok pribudne takmer štyritisíc nových pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka. Až štvrtinu pacientov diagnostikujú v neskorých štádiách. Približne 1700 pacientov ročne zomiera.

Pacientske združenie Europacolon Slovensko vzniklo v máji 2007. Jeho cieľom a poslaním je hovoriť o tejto zákernej diagnóze, naučiť širokú verejnosť rozpoznať prvé príznaky choroby a preventívne pôsobiť na obyvateľstvo.

Časom sa ukázalo, že situácia vo vývoji onkologických ochorení na Slovensku je veľmi vážna a sústrediť sa len na jedno z ochorení nestačí, a tak vznikla v roku 2015 pri OZ Europacolon Slovensko nová platforma Aliancia NIE RAKOVINE, ktorá už zahŕňa v sebe širšiu oblasť záujmu o onkologických pacientov s rôznymi diagnózami. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Aliancia NIE RAKOVINE