V Žiline plánujú častejšie čistenie ulíc, rozpočet chcú navýšiť o takmer 260-tisíc eur


Foto: V Žiline plánujú častejšie čistenie ulíc, rozpočet chcú navýšiť o takmer 260-tisíc eur Foto: ilustračné

Na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline, ktoré je naplánované na apríl, budú poslanci rozhodovať aj o navýšení prostriedkov na údržbu čistoty komunikácií a chodníkov v Žiline. Predkladaný návrh počíta s navýšením výdavkov o 186-tisíc eur na čistenie ciest a 71-tisíc eur na čistenie chodníkov.

Ak by poslanci vyčlenenie peňazí odsúhlasili, celkovo by sa rozpočet na čistenie miestnych komunikácií vyšplhal na sumu 536 311 eur.

„Z uvedeného rozpočtu bude zabezpečené čistenie po zimnej údržbe v intervale 3x centrum a Malá Praha, 2x Hliny, Vlčince, Solinky, Hájik a 2x ostatné mestské časti,“ uvádza dôvodová správa s tým, že práve v mestských častiach dôjde k navýšeniu intenzity na dvojnásobok. 

Viac peňazí by malo zaistiť po novom zmývanie cies po zime, zároveň by sa na sídliskách navýšilo kropenie počas letných mesiacov o jedenkrát na celkovo päťkrát. Výrazne narastie aj zametaná plocha, po skončení zimy musí mesto vďaka zmene legislatívy pozametať od posypového materiálu približbe 461-tisíc metrov štvorcových.


Vďaka peniazom sa podarí zlepšiť aj intenzitu strojného zametania a ručného zametania pred ním. Už dnes si môžu obyvatelia Žiliny skontrolovať, ako sa postupne čistia jednotlivé mestské časti.

Na webe mesta je pod odkazom Mesiac čistoty dostupný týždenný prehľad aktivít, súvisiacich s čistením miestnych ciest a chodníkov od zimného posypu. Na čistení mesta po zime sa pracuje už piaty týždeň.

„Táto sekcia slúži občanom, aby si mohli vyhľadať informácie, v ktorých lokalitách sú umiestnené veľkokapacitné kontajnery, na ktorých detských ihriskách vykonávame obhliadky, ktoré miestne cesty sa čistia v rámci bežnej celoročnej údržby,“ doplnil primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu