Žilina bude aj tento rok svietiť na modro, pripomenieme si Svetový deň povedomia o autizme


Foto: Žilina bude aj tento rok svietiť na modro, pripomenieme si Svetový deň povedomia o autizme
Galéria: 4 fotky
Foto: ilustračné

Aj tento rok sa žilinská radnica, Burianova veža či Budatínsky hrad rozsvietia na modro. Žilina si týmto spôsobom pripomenie Svetový deň povedomia o autizme a vyjadrí tak podporu všetkým, ktorých sa autizmus dotýka.

Mesto Žilina sa zaradí k ďalším metropolám a svetovým inštitúciám, ktoré sa pripojili do medzinárodnej kampane „Light It Up Blue!“, aby upozornili na autizmus, ktorý postihuje približne 70 miliónov ľudí na svete.

Žilinské dominanty sa v utorok 2. apríla 2019 vo večerných hodinách zahalia do modrej farby. Okrem nich bude na modro svietiť i Budatínska veža. Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o autizme a snaha začleniť ľudí trpiacich týmto ochorením medzi seba a vytvoriť im podmienky pre zmysluplný život.

„Autisti sú prirodzenou súčasťou našej spoločnosti a je potrebné, aby sme si to nielen uvedomovali, ale tiež spoznali viac ich ochorenie a diskutovali o ňom,“ povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne. Iniciatíva vychádza z jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Druhý apríl bol rezolúciou Organizácie Spojených Národov prijatý ako Svetový deň povedomia o autizme.

„Modré svetlo pomáha zacieliť pozornosť verejnosti na autizmus, ktorým trpí viac ľudí ako na cukrovku a AIDS dohromady. Jeho symbolom je modrá farba, teda farba komunikácie a ústredná farba celej kampane Light it up blue,“ uviedli organizátori kampane.


V tento deň sú osvetlené modrým svetlom významné budovy a pamätihodnosti po celom svete, napríklad Empire State Bulding v New Yorkuu, Opera v Sydney či Niagarské vodopády. Do modrej kampane sa už po siedmy raz zapája aj Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom - Žilinský región, ku ktorej sa pripája každoročne mesto Žilina a Považské múzeum. Široká verejnosť môže 2. apríla svoju solidaritu prejaviť modrým oblečením.

Solidaritu ľuďom s autizmom vyjadrí modrým svetlom aj Žilinský samosprávny kraj

Do celonárodnej kampane na podporu ľudí s autizmom sa zapojí aj Žilinský samosprávny kraj. Urobí tak vo večerných hodinách v noci z 2. apríla na 3. apríla modrým vysvietením budovy krajského úradu. Práve 2. apríl vyhlásila OSN za Svetový deň povedomia o autizme.

„Chceme aspoň takto symbolicky prispieť k šíreniu vzájomného porozumenia a rešpektu ľudí s autizmom v spoločnosti. Verím, že osveta je jeden zo spôsobov ako zlepšiť život ľudí s týmto ochorením a ich rodín,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Do kampane sa už niekoľko rokov zapája aj Považské múzeum v Žiline vysvietením národnej kultúrnej pamiatky Budatínskeho hradu na modro. O podporu kampane Žilinská župa zároveň požiadalala všetky organizácie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu