Na druhom Žilinskom Summite riešili stredoškoláci z celého Slovenska energetickú krízu


Foto: Na druhom Žilinskom Summite riešili stredoškoláci z celého Slovenska energetickú krízu
Galéria: 4 fotky
Foto: Create & Control

Černobyľská katastrofa znova útočí! Aspoň teda pre študentov a študentky stredných škôl, ktorí sa cez víkend stretli už na Druhom Žilinskom Summite. Ich fiktívny svet bol totiž zasiahnutý jadrovou katastrofou, podobnou tou z Černobyľu. Ambiciózny projekt, ktorý spojil všetky krajiny, vybudovanie jadrovej elektrárne, ktorá mala priniesť lacnejšiu energiu všetkým obyvateľom sveta, sa skončil tragicky.

V dôsledku nepozornosti a zanedbania bezpečnosti nastala jadrová explózia. Mnoho ľudí zostalo zranených, milióny z nich umreli. Časť populácie začala veriť správam o konci sveta a podpaľuje sa. Tento problém má za cieľ poukázať na to, ako častokrát zatvárame oči nad ekológiu a ochranou životného prostredia.

Do všetkého sa zapojili ešte aj eko-teroristické organizácie, ktoré nahromadili rádioaktívny materiál a teraz sa vyhrážajú zničením sveta, ak neprestaneme s využívaním jadrovej energie. Je správne uznať kriminálnikov, ako legitímnych partnerov? Bolo len na účastníkoch a účastníčkach, aby kooperovali a spoločným úsilím sa pokúsili tento konflikt zastaviť. Po náročných rokovaniach a ťažkej práci, však všetci ukázali svojho kreatívneho ducha a vďaka tomu sa im problém podarilo aspoň čiastočne zastaviť.

Delegáti a delegátky dokázali, že podstatou úspechu je vzájomná spolupráca, teda vytvorili únie a riešia problém spolu. Naši účastníci a naše účastníčky sa taktiež mali možnosť zúčastniť zaujímavého workshopu organizácie Pre Stredoškolákov, ktorý im dal veľa zaujímavých informácie o osobnej motivácii a návod, ako uspieť. Ráno sa zasa zúčastnili diskusie s p. Kálmánom Petöczom, bývalým veľvyslancom SR pri OSN v Ženeve a p. Denisom Cáderom, komunálnym politikom za mesto Žilina.


„Rokovania zúčastnených krajín medzinárodného zasadnutiach boli veľmi plodné, mali sme dostatok času na prediskutovanie dôležitých problémov. Okrem rokovania sme sa zúčastnili aj workshopu, ktorý bol zameraný na osobnostný rozvoj a motiváciu. Workshop aj ranná diskusia s porotcami sa mi páčili, špeciálne pre svoje zaujímavé prevedenie a vzdelávací prínos,“ zhrnul delegát krajiny Costa Luna svoje pocity ohľadom účasti na stretnutí. Členka predsedníctva a tvorkyňa medzinárodného problému, stredoškoláčka Tamara Pivarníková, vyjadrila svoj názor:

„Druhý Žilinský Summit by som zhodnotila veľmi pozitívne. Nastal výrazný pokrok v rámci spolupráce jednotlivých delegácií. Atmosféra bola uvoľnená a cieľ summitu bol úspešne splnený.“ O projekte Create & Control Tento rok odštartoval už tretí ročník národnej súťaže Create & Control, ktorá umožňuje mladým stredoškolákom a stredoškoláčkam vytvoriť si v svojej škole fiktívny štát. 

Na ňom sa neskôr počas riešení národných problémov a zároveň účasti na troch Žilinských Summitoch, zasadnutí na spôsob Valného zhromaždenia OSN, učia kritickému mysleniu a zároveň si rozvíjajú svoje rečnícke a vyjadrovacie schopnosti. Zúčastnení a zúčastnené majú možnosť zdokonaliť svoje schopnosti investovaním na burze, prostredníctvom investovania do ministerstiev svojich fiktívnych krajín, alebo taktiež cez online platformu Investopedia.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Michaela Knošková