V Malej Fatre platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva, nárazy vetra môžu dosiahnuť až 135 km/h


Foto: V Malej Fatre platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva, nárazy vetra môžu dosiahnuť až 135 km/h Foto: ilustračné

Horská záchranná služba na svojom webe informuje o stupňoch lavínového nebezpečenstva v Malej Fatre, kde aktuálne platí 2. stupeň - mierne lavínové nebezpečenstvo. Vplyvom ochladenia je snehová pokrývka všeobecne dobre spevnená, avšak na miestach s naviatym novým snehom je len mierne spevnená. V oblastiach nad 1 300 metrov už platí výstraha druhého stupňa, nebezpečné môžu byť náfuky nového snehu, ktoré nie sú pevne zviazané s podkladom. 

„Ich veľkosť je relatívne malá a je možné ich ľahko rozlíšiť v teréne. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vo vysoko položených záveterných žľaboch a muldách, kde pri veľkom dodatočnom zaťažení je možné odtrhnúť lavínu menších rozmerov, prípadne splaz. Vo veľmi strmom, až exponovanom teréne sa môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny a splazy z nového snehu,“ informujú horskí záchranári.

Pádom lavín môžu byť turisti ohrození už pri prvom stupni, ktorý platí napríklad aj vo Veľke Fatre. V Malej Fatre sa nad pásmom lesa očakáva výskyt vetra s nárazmi do 37 metrov za sekundu (135km/h). Niektoré časti sú tvorené zľadovatelým alebo tvrdým snehom, kde hrozí nečakané pošmyknutie. Horská záchranná služba preto odporúča pohyb v týchto lokalitách len so zimným výstrojom - mačky, čakan, prilba, lavínový výstroj.



Zdroj: Horská záchranná služba


„Aj na turistických chodníkoch v nižších polohách sa najmä na severných svahoch nachádzajú ľadové úseky, kde je vhodné použiť stúpacie železá. Z dôvodu bezpečnosti je žltý chodník Medziholie - Stohové sedlo tzv. Stohová skratka uzatvorený,“ uzatvára HZS.

Od začiatku marca až do 15. júna 2019 platí uzávera lokalít Veľký Rozsutec, Obšívanka a modrý turisticky značený chodník na Malý Kriváň v dôsledku ochrany prírody.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu