Petícia za zákaz kožušinového chovu, ktorú spustili fotky farmy pri Martine, má 60-tisíc podpisov


Foto: Petícia za zákaz kožušinového chovu, ktorú spustili fotky farmy pri Martine, má 60-tisíc podpisov Foto: TS Humánny pokrok

Viac ako 57 tisíc ľudí sa podpísalo pod petíciu za zákaz kožušinového chovu na Slovensku. Združenie Humánny pokrok kampaň „Ide o chlp“ pritom odštartovalo len v stredu ráno zverejnením záberov z kožušinovej farmy v Príbovciach pri Martine a kampaň sa čoskoro stala virálnou. Ich petícia sa už za prvých 120 hodín kampane zaradila na tretie miesto v rebríčku najúspešnejších online podpisových akcií v histórii Slovenska.

Viac podpisov sa podarilo získať už iba kampani za zrušenie Mečiarových amnestií a iniciatíve My sme les. Kampaň proti chovu zvierat na kožušiny prichádza na Slovensko v čase, keď čoraz viac krajín v Európe kožušinové chovy stavia mimo zákon. Masívna podpora verejnosti je podľa aktivistov a aktivistiek jasným signálom pre zákonodarcov, že prišiel čas skoncovať s utrpením zvierat na kožušinových farmách aj na Slovensku. Budú preto požadovať, aby takýto návrh čo najskôr prerokoval parlament.

Ochrancovia a ochrankyne zvierat z Humánneho pokroku vidia úspech ich online petície v zverejnení exkluzívnych záberov z norkovej farmy v Príbovciach pri Martine. Verejnosť tak mala možnosť vidieť realitu kožušinového chovu a patrične aj zareagovala. Na sociálnych sieťach sa zdvihla vlna pobúrenia, šoku a odporu voči trápeniu zvierat pre kožušiny.

„Len naše video ku kampani „Ide o chlp“  videlo za necelý týždeň 140 tisíc ľudí. S 57 tisíc podpismi za prvých 5 dní kampane sme sa stali jednou z najúspešnejších online podpisových akcií v histórii Slovenska a toto číslo neustále rastie. To nám dáva veľmi silný mandát od ľudí, presadiť zákaz kožušinového chovu v parlamente. Zákonodarcovia musia zohľadniť takúto verejnú požiadavku na zmenu pre zvieratá. Je naozaj čas konať a poslať barbarské praktiky kožušinového chovu do histórie,“ myslí si koordinátorka kampane Alexandra Demetrianová.


Zdá sa, že rovnaký názor majú aj Slováci a Slovenky. Na sociálnych sieťach stále hlasnejšie počuť výzvy verejnosti proti chovu zvierat na kožušiny. Drastické zábery zranených norkov trápiacich sa v malých klietkach na farme v Príbovciach nenechali ľudí ľahostajnými. Viacerí nedokázali video so zábermi z norkovej farmy dopozerať do konca pre kruté podmienky a utrpenie zvierat. Iní poukazovali na to, že takéto chovy sú hanbou Slovenska a je najvyšší čas ich zakázať. Ďalší zase neverili, že kožušinové farmy u nás ešte stále fungujú. Mnohí sa domnievali, že takéto barbarské praktiky sú už dávno minulosťou.

Zákaz kožušinového chovu na Slovensku by znamenal, že by sa Slovensko pripojilo k celkom trinástim krajinám v Európe, ktoré chov zvierat na kožušiny už postavili mimo zákon. Vlani český senát takýto legislatívny zákaz odhlasoval a dnes už kožušinové farmy u našich susedov zívajú prázdnotou. Prázdne klietky sú už len trpkou spomienkou na trápenie tisícov líšok a norkov. Inšpirovať sa pritom môžeme aj v Rakúsku, kde zákaz kožušinového chovu platí už pätnásť rokov.

Galéria: 66 fotiek

„Máme jednoznačne najmenší kožušinový priemysel v Európe -  s jednou norkovou farmou v Príbovciach pri Martine. Zakázať kožušinový chov by pre Slovensko nebola žiadna zásadná ekonomická strata a konečne by sme sa aj my zapísali na mapu moderných krajín Európy,“ dodáva Alexandra Demetrianová z Humánneho pokroku. Kožušinové chovy zakázali aj Veľká Británia, Holandsko, Belgicko či Nórsko, chystá sa na to aj Nemecko. Aj krajiny Balkánu sa vybrali touto cestou – Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina. Na politickej úrovni sa o zákazoch rokuje aj v Bulharsku a na susednej Ukrajine. Americké mestá San Francisco a Los Angeles dokonca zakázali aj predaj kožušín a aktuálne sa diskutuje o zákaze ich predaja v celom štáte California. 

Kožušinový priemysel ročne odchová a spotrebuje 100 miliónov zvierat. Z kožušín sa vyrábajú zimné kabáty, ale aj módne doplnky či dokonca umelé riasy. To by čoskoro mohlo byť minulosťou. Okrem legislatívnych zákazov v Európe i vo svete totiž klesá aj dopyt. Ruky preč od kožušín a utrpenia zvierat na kožušinových farmách dáva aj módny priemysel. Čoraz viac veľkých značiek verejne prisľúbilo, že už nebudú kožušiny používať – medzi inými aj Gucci, Versace, Armani, Jean Paul Gaultier, Burberry a mnoho ďalších. Na dopyt spotrebiteľov po etickej móde odpovedajú aj prestížne módne prehliadky – Amsterdam Fashion Week už kožušiny na svojich mólach nechce. 

Kampaň ďalej pokračuje v zbere podpisov a petíciu za zákaz kožušinového chovu na Slovensku môžu ľudia podpísať online na stránke www.ideochlp.sk, na ktorej nájdu aj autentické zábery z kožušinovej farmy v Príbovciach.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Humánny pokrok