FOTO: Dňa otvorených dverí na Vodárenskej nádrži Nová Bystrica sa zúčastnili stovky ľudí


FOTO: Dňa otvorených dverí na Vodárenskej nádrži Nová Bystrica sa zúčastnili stovky ľudí
Galéria: 22 fotiek

V dňoch 22. - 23. marca 2019 sa uskutočnil Deň otvorených dverí na Vodárenskej nádrži Nová Bystrica, ktorá sa nachádza v Žilinskom kraji v okrese Čadca. V sprievode zamestnancov Slovenského vodohospodárskeho podniku mali návštevníci možnosť nazrieť priamo do vnútra vodnej stavby. Súčasťou komentovanej prehliadky boli aj odborné výklady s informáciami o priehrade či jej prevádzke a zamestnanci štátneho podniku taktiež ochotne odpovedali na všetky položené otázky.

Prehliadka začala pod priehradným múrom vysokým približne 58 metrov. Vstup do vnútra priehrady sa nachádza po jej boku, odkiaľ vedie dlhá injekčná chodba, v ktorej je uložené potrubie s priemerom 100 centimetrov. Na konci chodby sa je možné dostať pomocou výťahu či schodmi do združeného funkčného objektu, ten obsahuje všetky technologické zariadenia slúžiace na prevádzku. 

Okrem toho, že vodná nádrž zásobuje okresy Žilina a Čadca pitnou vodou, vyrába aj elektrickú energiu, ktorú dodáva do elektrickej siete. Maximálny odber pitnej vody je na úrovni až 1050 litrov za sekundu. Účelom priehrady je tiež znižovanie prípadnej povodňovej vlny. V oblasti je zakázané rekreačné využitie ako napríklad kúpanie, či rybárstvo. 

Vodárenskú nádrž si dnes 23. marca prišlo pozrieť množstvo ľudí nielen z Kysúc ale aj zo Žiliny. Od ranných hodín sa konali prehliadky v skupinkách po približne 50 ľudí takmer každú hodinu. Deň otvorených dverí sa končí o 15:00 hod.


Hydrologické údaje:

  • plocha povodia - 59,52 km2
  • priemerný ročný úhrn zrážok - 932 mm
  • priemerný ročný prietok - 1,49 m3/s
  • prietok Q 100 (pod haťou) - 180 m3/s

Hlavné parametre nádrže:

  • Celkový objem - 34,057 mil. m3
  • Zatopená plocha - 181,4 ha

Elektráreň:

  • MVE I. - turbína Banki B 30/10 - 40
    hltnosť 250 litrov za sekundu, inštalovaný výkon 40 kW
  • MVE II: - turbína Banki CINK typ 3.4B 3x400
    hltnosť 750 litrov za sekundu, inštalovaný výkon 250 kW




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu