Všetky štyri župné nemocnice sa v roku 2018 dostali do zisku, výrazne pomohlo oddlženie


Foto: Všetky štyri župné nemocnice sa v roku 2018 dostali do zisku, výrazne pomohlo oddlženie Foto: ilustračné - kysuckanemocnica.sk

Zo Správy o hospodárení zdravotníckych zariadení v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) k 31.12.2018, ktorý na najbližšie župné zasadnutie predkladá Odbor zdravotníctva vyplýva, že všetky štyri nemocnice ukončili uplynulý rok s účtovným ziskom.

V zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK je Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci, Hornooravská nemocnica s poliklinikou v Trstenej, Dolnooravská nemocnica s poliklinikou Ladislava Nádaši Jégeho v Dolnom Kubíne a Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši. 

Z predkladanej správy vyplýva, že spolu stúpli náklady župných nemocníc o 14,29% na viac ako 80 miliónov eur, najvýznamnejšie sa na raste podieľajú penále vyrubené sociálnou poisťovňou ako dlh na poistnom (približne 5,6 milióna eur). Rástli aj mzdy, ktoré medziročne stúpli o 2,99 milióna eur.

Účtovne narástli aj výnosy nemocníc, a to až o 23,58 percenta medziročne. Dôvodom je najmä zaúčtovanie výnosov, ktoré vyvolali procesy oddlženia. Vďaka tomu dosiahli nemocnice pozitívny výsledok hospodárenia v celkovej výške 4,88 milióna eur, na priaznivom výsledku sa podieľali aj zvýšené výnosy od zdravotných poisťovní a premietnutie úhrad za nadlimitné výkony z roku 2017. K zlepšeniu hospodárskeho výsledku prispieva aj podnikateľská činnosť nemocníc.  


Zdroj: zilinskazupa.sk

Nemocnice majú stále záporné vlastné imanie, to sa však postupom rokov zvyšuje: „Nemocnice dlhodobo operujú s negatívnym vlastným imaním, ktorého negatívnu hodnotu sa podarilo znížiť za posledných 5 rokov o 6 mil. €. Najvyššou položkou záväzkov nemocníc je zúčtovanie medzi subjektami verejnej správy, ktoré reprezentuje zdroj krytia obstaraného majetku z rozpočtu zriaďovateľa,“ uvádza správa.

Problémom nielen župných nemocníc môže byť v budúcnosti personálne zabezpečenie. Ako vyplýva zo správy, pri všeobecných lekároch pre dospelých v Žilinskom kraji je 62% vo veku nad 50 rokov, pri všeobecných lekároch pre deti a dorast je ich až 79%. V praxi to znamená, že len každý piaty lekár pre deti a dorast má menej ako 50 rokov.

Podobný pomer je pri gynekológoch - len 36 percent z nich je vo veku do 50 rokov. Pri zubároch je situácia priaznivejšia: „Najvyšší pomer lekárov vo vekovej skupine do 50 rokov je v kategórii stomatológia, kde tvoria až 51% z celkového počtu stomatológov,“ uzatvára správa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu