Novinka v nemocnici v Žiline: Nový typ operácie kolena skráti dobu liečby pacienta


Foto: Novinka v nemocnici v Žiline: Nový typ operácie kolena skráti dobu liečby pacienta Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

V žilinskej nemocnici realizujú na oddelení ortopédie nový typ operácie spôsobom „internal brace“ známej aj pri liečbe úrazov vrcholových slovenských športovcov. Ide o operáciu roztrhnutého predného skríženého väzu kolena, pri ktorej lekári zachovávajú pôvodný väz a nedochádza k jeho odstráneniu a následnej plastike. Vďaka špeciálnej technológii sa navyše skracuje doba pooperačnej rehabilitácie až o polovicu. 

„Internal brace je artroskopicky asistované zošitie a zosilnenie poškodeného predného skríženého väzu použitím špeciálnej pásky z pleteného vlákna, ktorá funguje ako vnútorná ortéza a pomáha stabilizácii kĺbu. Je vhodná najmä pre športovcov a mladých pacientov, keďže umožňuje veľmi rýchlu reparáciu väzu. Tá síce trvá niekoľko mesiacov, ale počas tejto doby je väz bezpečne chránený páskou,“ priblížil nový operačný výkon primár oddelenia ortopédie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Róbert Krause.

Podľa jeho slov trvá operácia približne hodinu a najdôležitejšou podmienkou je, že ju pacient musí absolvovať maximálne do troch až štyroch týždňov od úrazu. Výkon tak môže podstúpiť len približne 20 % pacientov, ktorí utrpia takéto poškodenie kolena.

„Dôležité je čo najskôr vyhľadať lekára – ortopéda, ktorý zhodnotí vážnosť zranenia. V prípade potreby sa pacient objedná na operáciu už u nás v príjmovej ambulancii ortopédie v hlavnej budove polikliniky žilinskej nemocnice na 2. poschodí,“ spresnil R. Krause. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina