V Liptovskej nemocnici s poliklinikou otvorili modernizovanú neurologickú JIS a bezbolestný mamograf


Foto: V Liptovskej nemocnici s poliklinikou otvorili modernizovanú neurologickú JIS a bezbolestný mamograf Foto: Žilinský samosprávny kraj

V týchto dňoch bola spustená do prevádzky zrekonštruovaná a rozšírená neurologická jednotka intenzívnej starostlivosti JIS v Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši. Predchádzajúci stav už nevyhovoval kapacitným požiadavkám, ani novým hygienickým a technickým normám.

„Pôvodná JIS-ka nemala ani samostatnú vzduchotechniku. V nových priestoroch JIS je cirkulácia vzduchu v miestnosti lekára oddelená od vzduchu, aký dýcha pacient. Tým sa znížilo riziko nákazy a prenosu z pacienta na personál,“ uviedol primár neurologického oddelenia Michal Kováčik.

Ako ďalej dodal, kvalitná JIS-ka nemocnici veľmi chýbala. V starých priestoroch neurologickej JIS boli umiestnené štyri lôžka a vďaka rozsiahlej rekonštrukcii získalo oddelenie ďalšie dve. Novinkou je i zdvižné zariadenie, ktoré pomáha pri manipulácii s nehybným pacientom. Pribudlo tiež stanovisko pre lekárov a sestry, a vznikol aj nový, moderný a kompletne vybavený priestor, ktorý zodpovedná najnovším štandardom.

Rekonštrukcia netrvala dlho a realizovala sa za plnej prevádzky, pričom ani jeden pacient nebol preložený na iné pracovisko. „Podarila sa dobrá vec, z ktorej budú mať úžitok nielen obyvatelia Liptova, ale i všetci návštevníci, ktorí tento región každoročne navštevujú. Pacienti s vážnym neurologickým postihnutím a najmä v urgentných stavoch budú môcť byť hospitalizovaní vo svojom okrese, kde im bude poskytnutá 24-hodinová starostlivosť s najmodernejším vybavením,“ povedala po slávnostnom otvorení žilinská županka Erika Jurinová.


Zdroj: ŽSK

Ženám z Liptova pomôže odbúrať strach z vyšetrenia a zlepšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti aj nový bezbolestný mamografický prístroj, ktorý bol uvedený do užívania. Pôvodný prístroj sa nachádzal už v havarijnom stave. Nový mamograf je plne digitalizovaný, moderný a ekologický. Zvýšila sa aj kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, vyšetrenie je bezbolestné a znížili sa aj radiačné dávky. V roku 2018 bolo na pôvodnom mamografe vykonaných 2 320 vyšetrení, pričom v tomto roku sa očakáva, že sa počet preventívnych vyšetrení zvýši.

Ako dodala županka, Žilinský samosprávny kraj má ako jediný v správe 4 vlastné nemocnice. Efektívne fungujúca zdravotná starostlivosť je kľúčovou službou pre občanov v kraji. „Som rada, že Liptovská nemocnica s poliklinikou je zasa o malý krok bližšie k napĺňaniu očakávaní nielen verejnosti, ale i lekárov a sestier, ktorí tu pracujú,“ uzavrela županka.

Obe investície v celkovej výške takmer 380-tisíc eur (207-tisíc JIS/169-tisc.mamograf) financoval Žilinský samosprávny kraj. Svoju najstaršiu nemocnicu tak zaradil medzi vysoko kvalitné pracoviská modernej medicíny. Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu Liptovský Mikuláš poskytuje zdravotnú starostlivosť obyvateľom v spádovej oblasti Liptovský Mikuláš a Liptovský Hrádok s celkovým počtom obyvateľov 72 452.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj