Bez elektriny je stále približne 10-tisíc odberateľov, SSD prosí o nepreťažovanie poruchovej linky


Foto:  Bez elektriny je stále približne 10-tisíc odberateľov, SSD prosí o nepreťažovanie poruchovej linky
Galéria: 7 fotiek
Foto: ilustračné

Ráno sme informovali o tom, že v dôsledku poveternostnej situácie bolo bez elektriny približne 30-tisíc odberateľov. Okolo obeda tento počet klesol na 10-tisíc, v teréne sa stále nachádza maximálny počet pracovníkov, ktorí sa snažia o čo najrýchlejšie obnovenie dodávok elektrického prúdu.

Z celkového počtu domácností je 5000 bez elektriny na Orave a Liptove, 2000 v okolí Žiliny a na Kysuciach, 2 000 na severe a 1000 v ďalších oblastiach.

„V teréne je 150 pracovníkov, robia čo môžu. Prosíme, aby boli obyvatelia trpezliví a nepreťažovali poruchovú linku, pokiaľ nejde o mimoriadne nebezpečnú situáciu,“ dodal hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná, a. s. Miroslav Gejdoš.

Aktualizácia 16:00

Stredné Slovensko sa pomaly spamätáva z nočnej víchrice. Energetikom zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) sa už podarilo odstrániť viacero porúch na vedeniach vysokého napätia a obnoviť dodávky elektriny pre tisícky domácností. Bez prúdu však ešte stále zostáva viac ako päťtisíc odberných miest.

Najviac postihnutými obcami sú Oravská Lesná, Zákamenné a Krušetnica, kde je bez napájania 70 trafostaníc. Elektrinu preto nemá zhruba tritisíc odberateľov. V tejto oblasti došlo k poškodeniu troch úsekov vedenia vysokého napätia.

Mimo prevádzky je aj 26 trafostaníc v obciach Rapovce a Lipovany v Lučeneckom okrese a tiež 29 trafostaníc v okrese Brezno. Bez prúdu sú tu stovky domácností.


Pracovníci SSD sa budú snažiť pripojiť všetkých odberateľov ešte do zotmenia, ale nie je isté, či sa im to všade podarí. Všetko závisí najmä od dostupnosti miest, kde došlo k poruchám. Na mnohých miestach prší a blatistý terén znemožňuje prístup údržbárskym vozidlám. Takisto nie je vylúčené, že nejaké poruchy ešte pribudnú. 

Okrem spomínaných porúch na vedeniach vysokého napätia máme nahlásených aj množstvo porúch na úrovni nízkeho napätia. Naši údržbári sa im snažia priebežne venovať, ale prioritu má vyššia napäťová hladina, od ktorej je závislý väčší počet odberateľov.

Obce a mestá zasiahnuté výpadkami elektriny podľa okresov: 

ŽILINSKÝ KRAJ 

NO –Krušetnica, Zákamenné, Oravská Lesná
CA – Nová Bystrica, Čadca (osada Vojty)
RK – Liptovská Lúžna, Ľubochňa (dolina)
LM – Gôtovany
DK –Kubínska Hoľa





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu