Zdravotní klauni začnú navštevovať ďalšie zariadenia, verejnosť rozhodne v hlasovaní, ktoré to budú


Foto: Zdravotní klauni začnú navštevovať ďalšie zariadenia, verejnosť rozhodne v hlasovaní, ktoré to budú

Zdravotní klauni budú od apríla navštevovať ďalšie seniorské zariadenia na Slovensku. Verejnosť môže svojimi hlasmi rozhodnúť, ktoré to budú. Hlasovať sa dá od dnešného dňa na stránke www.cervenynos.sk/hlasovanie, ukončenie hlasovania je stanovené na 31. marca 2019.

O návštevy zdravotných klaunov sa uchádzajú nasledovné seniorské zariadenia:

Žilinský kraj

  • ZpS Biely orgován Oščadnica 
  • DSS a ZpS Čadca - Horelica
  • CSS Námestovo

Zvyšná časť Slovenska

  • VALLE n. o. Humenné
  • ŠZ a ZpS ARCUS Košice
  • Pohoda seniorov n. o. Galanta
  • Senior Modrová n. o. (okr. Piešťany)
  • Ružinovský domov seniorov Bratislava

„Ide o zariadenia, ktoré už v minulosti zdravotní klauni aspoň raz navštívili a samotné prejavili záujem o pravidelné klaunské návštevy,“ hovorí koordinátorka programu Smiech nepozná vek Eva Okoličániová z Červeného nosa.

Klauni sú žiadaní Profesionálni zdravotní klauni pracujúci so seniormi sú špeciálne vyškolení, majú vedomosti o najčastejších diagnózach ľudí vyššieho veku  a vedia s nimi pracovať.

„Cieľom klaunských návštev v programe Smiech nepozná vek je hlavne priniesť starším ľuďom v zariadeniach pre seniorov radosť, povzbudenie a emocionálny zážitok. Pracujeme s humorom, hudbou, snažíme sa povzbudiť pamäť seniorov a ich spomienky. Výsledkom môžu byť lepšie citové aj fyzické prejavy seniorov,” vysvetľuje Eva Okoličániová.

Klaunské návštevy majú medzi seniorskými zariadeniami veľký úspech. “Aktuálne navštevujeme pravidelne 29 zariadení v rôznych regiónoch Slovenska,” upresňuje Eva Okoličániová. Ďalšie rozširovanie programu závisí od finančných, ale aj kapacitných možností združenia. 


Partnerom programu je spoločnosť Dr. Max

Svoje aktivity združenie realizuje najmä vďaka individuálnym darcom, príspevkom z 2% z dane, z grantov, ale aj vďaka firemným podporovateľom. Partnerom projektu Smiech nepozná vek sa minulý rok stala spoločnosť Dr. Max, ktorá zastrešuje návštevy zdravotných klaunov v seniorských zariadeniach aj v 1. polroku tohto roka.

Ako hlasovať

Do hlasovania za seniorské zariadenia, ktoré budú pravidelne navštevovať zdravotní klauni, sa môžu účastníci zapojiť výlučne prostredníctvom internetovej stránky www.cervenynos.sk/hlasovanie. Na tejto stránke nájdu hlasujúci aj základné informácie o spomínaných zariadeniach.

Každý účastník môže hlasovať práve raz. Podmienkou hlasovania je vek nad 18 rokov. Po odoslaní hlasu sa účastníkovi hlasovania  zobrazí stránka s potvrdením hlasovania a zároveň kód zľavového kupónu, ktorý si môže uplatniť pri nákupe v niektorej z predajní lekární Dr. Max alebo v internetovej predajni Dr. Max.

Staňte sa členom tímu klaunov aj vy

ČERVENÝ NOS hľadá aj v Žiline a okolí nových klaunov . Najnovšie prebieha výberové konanie pre región severného Slovenska - okolie Žiliny, Považskej Bystrice, Trenčína.

Podmienkou pre absolvovanie výberového workshopu sú vek nad 21 rokov, dobrý zdravotný stav, vítané sú skúsenosti z oblasti dramatického umenia, hudobný talent, prirodzený vľúdny vzťah k ľuďom a humor. Záujemcovia môžu posielať svoje životopisy s fotografiou spolu s motivačným listom na adresu: administratíva@cervenynos.sk do 8. marca.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu