Nechajte vaše 2 % pomáhať - darujte ich žilinskému občianskemu združeniu Kompostujme


Foto: Nechajte vaše 2 % pomáhať - darujte ich žilinskému občianskemu združeniu Kompostujme

Kompostovanie patrí k najjednoduchším spôsobom recyklácie biologických odpadov. Sme zvyknutí kompostovať na záhradách, ale prečo tento trend nerozšíriť aj na sídliská? Žilinské občianske združenie Kompostujme sa práve o toto snaží, od začiatku činnosti vďaka ich práci pribudlo päť verejných kompostérov.  

Vedeli ste, že až polovica všetkých odpadov sa dá kompostovať? Biologicky rozložiteľný materiál ako šupky z ovocia a zeleniny alebo pokosená tráva nemusia skončiť v kontajneroch na komunálny odpad, ale môže byť zhodnotený na prírodné hnojivo – kompost.

Každým vyseparovaným kilogramom bioodpadov šetríme nielen životné prostredie, ale aj naše peňaženky. Ak sa darí odpad kompostovať, o to menej platí mesto za odvoz a spracovanie komunálnych odpadov. Úžitok z činnosti OZ Kompostujme preto máme všetci Žilinčania, čo je rozhodne dôvod na to podporiť jeho činnosť vašimi dvoma percentami z dane. 

„V spolupráci so žilinskými domácnosťami sme vyseparovali už 21 ton bioodpadov, boli spracované 3 tony kompostu a vyše 200 domácností sa zapojilo do komunitného kompostovania. Od roku 2015 sa nám podarilo vybudovať 5 verejných komunitných kompostérov. Pozitívne ohlasy ľudí na našu činnosť nás tešia a motivujú,“ dodal Michal Vavrík, zakladateľ a hlavný predstaviteľ OZ Kompostujme. 

Pomôžte združeniu pokračovať v spoločensky prospešnej činnosti - 2 % sú jedným z najdôležitejších zdrojov, vďaka ktorým môžu ďalej rozvíjať aktivity pre všetkých Žilinčanov. Aby sa však separovanie bioodpadov na každom žilinskom sídlisku stalo realitou, je potrebná aj vaša pomoc.  

Ako využijeme vaše 2%?

Vďaka 2 % z vašich daní budeme naďalej dosahovať spoločnú víziu s nadšencami kompostovania, aby sa Žilina stala mestom komunitných kompostérov. Vašu podporu využijeme aj na osvetu a vzdelávanie pri organizovaní prednášok a seminárov pre deti, dospelých i seniorov. Chceme pre vás vytvárať nové možnosti vzdelávania od praktických brožúr až po webovú stránku. V kompost poradni budeme aj naďalej odpovedať na najčastejšie aj menej typické dotazy týkajúce sa kompostovania.  

Ďakujeme

Veľmi pekne ďakujeme všetkým, ktorí nás už podporili a rovnako ďakujeme aj tým, ktorí svoje 2 % nenechali prepadnúť, ale podporili akúkoľvek organizáciu. My vašu podporu potrebujeme a veľmi si ju vážime. Tlačivá a všetky informácie nájdete na www.kompostuj.me


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR kompostuj.me