V Žiline vznikne urgentný príjem II. typu, vláda schválila zaradenie FNsP Žilina do siete


Foto: V Žiline vznikne urgentný príjem II. typu, vláda schválila zaradenie FNsP Žilina do siete Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Vláda SR na svojom včerajšom zasadnutí schválila preradenie urgentného príjmu Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina do druhého typu. Zmena prinesie nové prístrojové a personálne vybavenie, výhodnejšie finančné ohodnotenie pre samotnú nemocnicu a predovšetkým lepšie možnosti pre zvýšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti a rozvoj v rámci urgentnej medicíny.

„Na tento krok sme sa dlhodobo pripravovali. Absolvovali sme mnoho rokovaní, keďže pôvodne sa so Žilinou v tejto sieti nepočítalo, no sme radi, že sme nakoniec dostali šancu a došlo k schváleniu zaradenia žilinskej nemocnice do siete urgentných príjmov II. typu,“ uviedol generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek s tým, že rozhodnutie znamená pre nemocnicu aj veľký záväzok do budúcnosti. „Čaká nás ešte veľa práce, aby sme dokázali všetko ustáť, ísť ďalej vpred a najmä, aby zmenu pocítil pacient i zdravotník pracujúci na tomto oddelení,“ zdôraznil I. Stalmašek.

Žilinská nemocnica je najväčším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v Žilinskom kraji a podiel pacientov, ktorým je poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť, presahuje 80 % z celkového počtu.

„Plánované výkony sa dajú do určitej miery prispôsobiť, no nedokážeme naplánovať počet pacientov, ktorí k nám prídu s akútnymi problémami a stanoviť na to nejaký obmedzený rozpočet, to sa proste nedá. Denne na urgentnom príjme a ústavných pohotovostných službách ošetríme v priemere 152 pacientov, čo nedosahuje žiadna iná nemocnica v okolí. Zaradenie do urgentov II. typu práve reálnejšie reaguje na tieto skutočné výkony a zdravotnú starostlivosť, ktorú už dnes síce v takomto rozsahu poskytujeme, no zatiaľ je pre nás značne stratová,“ vysvetlil generálny riaditeľ FNsP Žilina. 


Dodal, že vysoký počet pacientov vychádza zo spádovej oblasti, pričom významnú úlohu zohráva aj kľúčová poloha v rámci dopravnej oblasti. „Staráme sa o jeden z najväčších okresov – Žilinu, tiež Bytču, Kysucké Nové Mesto, v niektorých odbornostiach je to i Čadca a dokonca časť Považskej Bystrice. Spolu to predstavuje spád štvrť milióna obyvateľov,“ doplnil I. Stalmašek.

Moderný urgentný príjem vybudovali v žilinskej nemocnici ešte v roku 2011. Aktuálne spĺňa všetky opatrenia pre zaradenie do urgentného príjmu II. typu, nemocnica čaká na zazmluvnenie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline