Blanár označil zistenia na župe za alibizmus, Jurinová zareagovala porekadlom o trafenej husi


Foto: Blanár označil zistenia na župe za alibizmus, Jurinová zareagovala porekadlom o trafenej husi Foto: Facebook

V pondelok sme informovali o záveroch z tlačovej konferencie, na ktorej predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová spolu s riaditeľkou odboru verejného obstarávania, investícií a nakladania s majetkom Elenou Sivou predstavili zistenia z auditu zmlúv a zákaziek. 

V najbližšej dobe plánuje vedenie Žilinského samosprávneho kraja podávať trestné oznámenia a podnety na kontroly, podľa slov županky našli na úrade množstvo podozrivých zmlúv a obstarávaní. Množstvo dodaní tovarov a služieb malo byť realizovaných zvláštnymi spôsobmi - niektoré zákazky boli realizované napriamo bez verejného obstarávania (medzi nimi aj firma, ktorá realizovala pre župu obstarávania) alebo pomocou dodatkov boli navyšované vysúťažené ceny.

V určitých prípadoch malo ísť o navýšenie až do výšky 500 percent, inokedy má chýbať dokumentácia. Riaditeľka odboru popísala aj opakované situácie, kedy po otváraní ponúk víťazná spoločnosť odstúpila, pričom takéto správanie vytváralo znaky systému. Inokedy sa kombinovala váha kritérií tak, aby umožnila vyhrať vďaka kratšej dodacej lehote firme s vyššou ponukou. Exisujú aj prípady, kedy nebolo dodržané niektoré z týchto dvoch kritérií, či dokonca oboje.  V priebe

hu niekoľkých desiatok minút po tlačovej konferencii sa k nej vyjadril aj exžupan Juraj Blanár, počas ktorého éry sa podozrivé obchody uzatvárali a realizovali. K obvineniam sa však konkrétne nevyjadril, len ich označil za alibizmus. Prezentované podozrenia na obchádzanie zákona odbil poukazovaním na doterajšiu prácu županky Jurinovej. 


Županka na slová exžupana zareagovala slovami známeho porekadla “trafená hus zagágala”. „Aj to je pre nás uistenie, že ideme správnou cestou. Nejdeme nič zametať pod koberec. Všetky pochybenia, ktoré zistíme, dáme preskúmať orgánom činným v trestnom konaní. Verím, že verejnosť bude zaujímať skôr, prečo ste obchádzali zákon o verejnom obstarávaní, prečo ste niektoré zákazky dávali napriamo, prečo ste manipulovali verejné obstarávanie, prečo ste predražovali zmluvy aj o sto percent a prečo ste vysúťažené sumy prekračovali aj päťnásobne a nastavovali kritériá pre konkrétne firmy,“ uzavrela vo videu.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu