Vedenie župy podáva trestné oznámenia a podnety na kontrolu, po predchodcoch našli vážne pochybenia


Foto: Vedenie župy podáva trestné oznámenia a podnety na kontrolu, po predchodcoch našli vážne pochybenia

Po viac ako roku od nástupu do úradu na dnešnej tlačovej konferencii predstavili predsedníčka Erika Jurinová a riaditeľka odboru verejného obstarávania, investícií a nakladania s majetkom JUDr. Elena Sivová zistenia z auditu zmlúv a zákaziek. Výsledkom budú trestné oznámenia a podnety na kontrolu, ktoré sa vedenie chystá podávať v najbližšom čase.

Podľa slov županky dodnes nachádzajú krabice so spismi, v niektorých prípadoch chýbajú dokumenty k obstarávaniu. Žilinskému samosprávnemu kraju môže hroziť, že pre pochybenia vo verejných obstarávaniach za predsedníctva Juraja Blanára bude musieť vrátiť peniaze z eurofondov.

„Bavíme sa o miliónoch eur, aj preto musíme pristúpiť k takým krokom ako trestné oznámenia, podania kontrol na Najvyšší kontrolný úrad, Úrad pre verejné obstarávanie a Protimonopolný úrad. Zamestnanci úradu majú aj nové úlohy - popri nových verejných obstarávaniach kontrolujú spisy až 5 rokov dozadu,“ uviedla Jurinová.

Medziročne pritom narástol počet realizovaných obstarávaní na dvojnásobok. Kým v roku 2017 kraj realizoval 35 nadlimitných a podlimitných zákaziek, v roku 2018 ich bolo 72. Závažné pochybenia boli nájdené najmä v oblastiach informačných technológií a stavebníctva. Niektoré služby a tovary boli dodávané bez verejného obstarávania - napríklad zmluvy na elektrinu, plyn či mobilné služby.

Kraj sa mal podieľať na vývoji systému pre verejné obstarávanie, všetky práva naň vlastní česká spoločnosť

Paradoxom je, že ani dodávateľ pre služby verejného obstarávania neprešiel výberom vo verejnom obstarávaní. „Nebol obstaraný obstarávateľ služieb verejného obstarávania - firma, ktorá zabezpečovala obstarávanie a bola uvedená v smernici ŽSK ako povinnosť, vyčerpala za 7 rokov cez 200-tisíc eur. Avšak žiaden doklad o tom, že by bola obstaraná, neexistuje,“ spresnila Elena Sivová.

V tlačových správach za bývalého vedenia sa uvádza, že Žilinský samosprávny kraj sa podieľal na vývoji tohto systému. Dodnes však neboli nájdené doklady o tom, akým spôsobom boli hradené platby za personál či iné financovanie tejto spolupráce.

Riadiaci pracovník, zodpovedný za verejné obstarávania, má byť podľa predstaviteľov župy v konflikte záujmov - cez systém obstaráva aj iné zákazky ako tie pre Žilinský samosprávny kraj. Druhým typom podozrivých zmlúv majú byť tie, ktoré boli uzatvorené bez verejnej súťaže - priamym zadaním alebo rokovacím konaním.

Vedenie župy podáva trestné oznámenie aj v prípade ekonomicko-informačného systému, za ktorý kraj počas 12 rokov zaplatil astronomických 8,14 milióna eur. K zmluvám sa navyše podľa slov Jurinovej doteraz vytvárajú dodatky.

Župa pod vedením Blanára realizovala dodatky aj napriek zákazu bez súhlasu ÚVO

Tretí “balík” problémových zmlúv sú tie, kde boli prekročené sumy o 500 percent bez objednávok alebo dodatkov, prípadne s dodatkami až do výšky 100 percent pôvodnej sumy. V niektorých prípadoch boli dokonca zákazky s dodatkami realizované v rokoch 2013 až 2016, kedy bol podľa Zákona o verejnom obstarávaní zákaz uzatvárania dodatkov bez súhlasu rady Úradu pre verejné obstarávanie. 


Príkladom násobného predraženia je zákazka na obstarávanie asfaltov, kde boli zmluve uzatvorené finančné limity prekročené o viac ako 500 percent.

„Zo súťaže, ktorá bola ukončená, sa uzatvorilo samostatných 16 kúpnych zmlúv a vyzerá to tak, ako keby niektoré spoločnosti boli preferované a od nich sa čerpalo omnoho viac, ako bolo vysúťažené, a naopak časť úspešných uchádzačov nedostala šancu vyčerpať vysúťažený objem. Je to vážne porušenie všetkých pravidiel v rámci verejného obstarávania. Hodnotili sme približne roky 2011 až 2016, nekontrolovali sme každú zákazku, pričom náhodne sme vyberali najmä zo stavebných zákaziek. Okrem dvoch zákaziek, ktoré sme kontrolovali, sme menšie alebo väčšie pochybenia našli v každej jednej zákazke,“ dodala riaditeľka odboru verejného obstarávania, investícií a nakladania s majetkom.

Súťaže vyzerajú ako proforma, župa pozýva všetky firmy k účasti na obstarávaniach

Riaditeľka odboru Sivová popísala aj prípady, kedy boli víťazné spoločnosti vylúčené bez bližšieho vysvetlenia. V iných obstarávaniach odstúpila viackrát tá istá spoločnosť, a to až v čase, keď už boli známe kritéria z otvárania ponúk.

Ďalším princípom, ktorý vyzerá podozrivo, bolo stanovenie kritérií s príliš vysokým dôrazom na menej podstatné aspekty - napríklad lehotu výstavby bonifikovali pri niektorých zákazkách až 40 percentami, pričom vo výsledku táto nebola dodržaná. Vo viacerých prípadoch nebolo dodržané ani jedno kritérium - lehoty dodania a ponúknutej ceny. 

Župa zareagovala na tieto zistenia niekoľkými opatreniami - obstarávania boli zcentralizované, vzniká nová smernica pre verejné obstarávania. Každá inštitúcia má povinnosť zverejňovať všetky súťaže na stránke Žilinského samosprávneho kraja. Na záver pozvala predsedníčka Jurinová všetky firmy k účasti vo verejných obstarávaniach:

„Chceme zmeniť vo verejnosti pocit, že vo verejných obstarávaniach je všetko vopred dohodnuté. U nás toto neplatí. Pozývame všetky firmy, ktoré ponúkajú tovary a služby, aby ste sa zapájali do výberových konaní, pretože chceme, aby naše zákazky realizovali tí najlepší.“ 

K tlačovej konferencii sa vyjadril aj bývalý župan Juraj Blanár v krátkom videu, priamo na obvinenia nezareagoval, iba ich označil za alibizmus: „Alibizmus, ktorý má vytvoriť alibi, že sa nebudú čerpať eurofondy a nebudú vytvorené obstarávanie, ktoré im tam teraz padá.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu