Rečníci z predošlých zhromaždení Postavme sa Za slušné Slovensko v Žiline: Prečo prísť aj po roku?


Foto: Rečníci z predošlých zhromaždení Postavme sa Za slušné Slovensko v Žiline: Prečo prísť aj po roku? Foto: Bea Benikovská

Od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej ubehne 21. februára rok, za ten čas sa po celom Slovensku vrátane Žiliny uskutočnilo niekoľko zhromaždení, ktoré navštívili tisícky ľudí. Iniciatíva Za slušné Slovensko organizuje pri smutnom výročí tejto udalosti zhromaždenie aj tento štvrtok o 17:00 na Námestí Andreja Hlinku.

Organizátori zhromaždenia sa pýtali bývalých rečníkov na dôvody, prečo prísť znovu na námestie.  

Marek Kuchter, spevák kapely „Ditch the Fridge“

Na zhromaždenie aj po roku prídem preto, že môj smútok nad nezmyselnosťou smrti Jána a Martiny pretrváva, a takisto zhnusenie nad tými, ktorí stále prítomní vo verejnom živote pokračujú v rovnakých praktikách, aké zapríčinili túto tragédiu. Chcem aby vedeli, že ich vnímame, a že nezabudneme.

Stano Lajda, maliar a ilustrátor

Som presvedčený, že prísť na námestia je povinnosťou každého slušného človeka v tomto štáte. Pred rokom museli zaplatiť svojim životom dvaja mladí ľudia, len preto, že hlásali slušnosť a odhaľovali zlo, ktoré sa enormne aj zásluhou najvyšších predstaviteľov rozmohlo ako rakovina. Naša zem, naša krajina je náš domov a nemôžeme byť ľahostajní, keď nám ho niekto devastuje, špiní a vykráda. Žiaľ až smrť Janka a Martinky nám otvorila oči a vytrhla z letargie a nihilizmu. Už nemôžeme dovoliť ľuďom plateným z našich daní, aby beztrestne rabovali a smiali sa nám pritom do tváre. Arogancia mocných nemá obdobu a neustále graduje. Nezmenili sa ani rok po vražde a preto im musíme povedať, keď to sami nevedia urobiť: Stačilo, nechceme vás! Pokiaľ tak ale neurobia všetci ľudia, ktorí podobné praktiky odmietajú...Pokiaľ tak neurobia rodičia, ktorým záleží, aby ich deti a vnuci žili šťastne pod Tatrami a nie v zahraničí...Pokiaľ tak neurobia všetci, ktorí majú v sebe ešte štipku svedomia, morálky, sebaúcty a lásky… Pokiaľ nás neprebudí ani to, že nám niekto vraždí naše deti, okráda o pôdu, pustoší lesy, obohacuje sa na našich zdravotných problémoch, dáva zelenú extrémistom… potom sa pýtam, čo má ešte nastať, kým sa spamätáme a povieme konečne DOSŤ!   


Marián Kaňuch, evanjelický farár

Udalosti posledných dní v našej krajine sú žiaľ dostatočnou pozvánkou pre všetkých slušných ľudí opäť prísť na námestia a povedať nahlas kompetentným: “Nezahrávajte si touto krajinou a dôverou jej obyvateľov. Nepovyšujte svoje osobné politické záujmy nad spoločný prospech Slovenska. Urobte najmä všetko preto, aby vražda dvoch mladých ľudí bola riadne vyšetrená.” My všetci si prajeme žiť v krajine, kde sa dobre a slobodne žije. Preto naša účasť je znakom záujmu o verejné dianie a zároveň prejavom spolupatričnosti s tými, ktorí prišli o svojich najbližších.

Vanda Tuchyňová, investigatívna novinárka a predsedníčka OZ Proti korupcii

Vidíme, že zlo na Slovensku sa stále drží pri moci a mafiánske spôsoby vládnutia neustupujú. Je veľmi dôležité, aby občania prišli dať najavo svoj postoj a názor a povzbudiť aj iných. V boji proti zlu a proti mafiánskym spôsobom. Povzbudzujem vás všetkých aby si 21. 2 neostali doma a prišli vyjadriť svoj názor v tom akým smerom sa má tento štát podľa vás uberať. 

Juraj Jakubík, hudobník zo skupiny Ľudová hudba Javorníček  

Na zhromaždenie by som prišiel v prvom rade už preto, že týmto spôsobom môžem prejaviť úctu Jankovi a Martinke, ako aj podporu rodine Kuciakovcov a Kušnírovcov, ktorú stále potrebujú. Tým, že prídem môžem vydať jasný signál súčasnej vládnej garnitúre, že sa mi nepáči akým smerom sa uberá. 

Ľudová hudba Javorníček. Zdroj: Bea Benikovská



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilina Za slušné Slovensko