Sociálne opatrenia vlády budú stáť rozpočet mesta Žilina ročne státisíce eur


Foto: Sociálne opatrenia vlády budú stáť rozpočet mesta Žilina ročne státisíce eur Foto: Mesto Žilina

Na sklonku uplynulého roka schválila Vláda Slovenskej republiky zavedenie dotovaných obedov pre deti posledných ročníkov materských škôl s platnosťou od začiatku nového roka. Novelizovaný zákon následne stanovil, že od septembra vstúpia do platnosti dotované obedy pre všetkých žiakov základných škôl. Keďže zriaďovateľom väčšiny škôl na území Žiliny je mesto, nová požiadavka zaťaží aj finančný rozpočet.

„Od 1. septembra 2019, kedy budú dotované obedy pre všetkých žiakov základných škôl,  bude musieť mesto navýšiť finančné prostriedky na približne 17 - 18 zamestnancov v školských jedálňach, čo predstavuje asi 70 000 eur do konca kalendárneho roka 2019. Okrem toho musí mesto navýšiť finančné prostriedky na dovybavenie školských kuchýň. Finančné náklady spracovávame tieto dni na základe požiadaviek riaditeľov základných škôl,“ potvrdila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

V praxi to znamená, že v roku 2020 sa náklady na dotované obedy navýšia na úroveň niekoľkých stoviek tisíc eur. Okrem návrhu na dotovanie obedov, ktorého cieľom má byť posilnenie spoločenskej súdržnosti, odstraňovanie vonkajších prejavov majetkovej a príjmovej nerovnosti, schválila vláda aj takzvané rekreačné poukazy. Tie sa týkajú zamestnávateľov s 50 a viac zamestnancami. 

Len v školstve je pritom dopad vyčíslený na približne 200-tisíc eur. „V prípade, že o preplatenie príspevku na rekreáciu požiadajú všetci zamestnanci škôl u zamestnávateľov nad 49 zamestnancov, zaťaženie mestského rozpočtu v oblasti školstva je vyčíslené na 203 437,50 eur,“ doplnila Zigová. Ďalšie výdavky prinesie prispievanie zamestnancom Mestského úradu v Žiline.

Podľa schválenej rozpočtovej zmeny je na tento účel vyčlenených 64-tisíc eur. Pre zamestnancov Mestskej polície, ktorá má v súčasnosti 79 príslušníkov, je potrebných 30-tisíc eur. Ďalšie presuny financií pre vyplatenie príspevkov nastanú v oblastí služieb dôchodcom a opatrovateľských služieb.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu