Žilinské karatistky Kuklová a Hrnková bojovali o medailu na 46. majstrovstvách Európy v karate


Foto: Žilinské karatistky Kuklová a Hrnková bojovali o medailu na 46. majstrovstvách Európy v karate

V dňoch 8. až 10. februára sa v dánskom Aalborgu uskutočnili 46. majstrovstvá Európy v karate dorastencov, juniorov a U21. Vo výbere slovenskej reprezentácie sa v konkurencii 1 099 pretekárov z 51 krajín predstavili aj dve reprezentantky karate klubu AC UNIZA Žilina. Žltozelené farby na tomto podujatí hájili 21-kárky Hana Kuklová a Sarah Hrnková.

Prvý deň začal súbornými cvičeniami kata a pokračoval športovým zápasom kumite dorastencov. Ďalšie dni postupne patrili juniorom a vekovej kategórii do 21 rokov. Slovenská reprezentácia získala dovedna 6 medailí, z čoho dve mali strieborný a štyri bronzový lesk.

Žilinské želiezka v ohni nastúpili na svoju európsku púť v posledný deň majstrovstiev. A žreb k ním vôbec nebol milosrdný. Obom totiž hneď do prvého kola prisúdil súperky z dvoch najsilnejších krajín šampionátu, Ruska a Turecka. Bolo teda jasné, že to na severe vôbec nebude jednoduché.

Ako prvá štartovala Hana Kuklová. Tá žiaľ svoju smolu z posledných veľkých turnajov ani napriek dobrému a bojovnému výkonu neprelomila a po prehre s Iuliiou Koniaevov z Ruska sa s turnajom musela rozlúčiť už v prvom kole.

Krátko po nej štartovala Sarah Hrnková, ktorá však nič nenechala na náhodu a hneď v úvode sa postarala o senzáciu. Favorizovanú súperku Diker Nese Kiymet z Turecka zvalcovala v pomere 9:3 a postarala sa tak o jedno z najväčších prekvapení turnaja. Že to však nebola náhoda, dokázala v ďalších zápasoch s Portugalčankou Arsenio Carolinovou a Chorvátkou Barac Marinovou, ktoré postupne zdolala v pomere 6:3 a 2:1. Predovšetkým skalp Chorvátky je o to cennejší, že táto je už šesťnásobnou medailistkou z juniorských ME a SP.


V semifinále už na ňu čakala skúsená Anna Rodinova z Ruska no a tá už bola nad jej sily. Víťazstvom 3:0 si zabezpečila postup do finále a Hrnkovú poslala do boja o bronz. Napriek tomu, že zápas o bronz bol dlho remízový, v druhej polovici Poľka Sara Elwart našej reprezentantke bodovo odskočila a po výsledku 7:1 sa tešila z bronzu.

V každom prípade však treba dodať, že Hrnkovej semifinálová účasť a následné 4. miesto, je jedným z najväčších úspechov žilinského karate a po boku Evy Novákovej (MS juniorov 2011 - Malajzia), Mareka Pončku (ME juniorov 2016 - Cyprus) a Juraja Tabaka (ME a MS - Turecko,Taliansko, Čierna Hora) sa stala štvrtou Žilinčankou v top 4 takéhoto turnaja.

K výsledku srdečne gratulujeme a veríme, že nepotrvá dlho a ME, či MS budú mať pre Žilinu po prvý krát aj medailový lesk. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu