Rada seniorov žiada od mesta odkúpenie kaštieľa v Bytčici, majiteľ zaň pýta viac ako tri milióny eur


Foto: Rada seniorov žiada od mesta odkúpenie kaštieľa v Bytčici, majiteľ zaň pýta viac ako tri milióny eur Foto: Kaštieľ v Bytčici je dnes už oplotený.

Rada seniorov mesta Žilina v roku 2017 oslovila vedenie mesta s požiadavkou na to, aby odkúpilo historický kaštieľ v Bytčici, ktorého pôvod sa datuje do 17. storočia. Seniori by v budove chceli vybudovať sociálne zariadenie, preto predložil na ich žiadosť poslanec Anton Trnovec návrh na začatie rokovania so súčasným majiteľom.

Tým je spoločnosť URPÍN, s.r.o., ktorej jediným akcionárom je podľa obchodného registra spoločnosť URPÍN, a.s. Jedinou osobou v predstavenstve spoločnosti a zároveň v akcionárskej štruktúre je žilinský podnikateľ George Trabelssie.

Areál kaštieľa v Bytčici, spolu s pozemkami, slúžil do roku 2009 ako psychiatrické oddelenie Nemocnice s poliklinikou v Žiline. Po presťahovaní pacientov bol odpredaný jedinému záujemcovi za sumu 624 045,67 eur. Suma je za kaštieľ, niekoľko budov a rozsiahle pozemky s rozlohou o niečo viac ako 30-tisíc metrov štvorcových. 

Znalecký posudok určil ich cenu na 617 406,89 eur. V tom istom roku schválilo župné zastupiteľstvo odpredaj susednej parcely o rozlohe 12 781 metrov štvorcových rovnakej spoločnosti - URPÍN, s.r.o. - za sumu 756 200 eur. Mesto už v roku 2017 oslovilo majiteľa so záujmom o rokovanie o kúpe, podľa predkladaného materiálu stanovil cenu na viac ako tri milióny eur.

Uznesenie Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja o odpredaji časti parku v Bytčici pri kaštieli. Zdroj: zilinskazupa.sk

„Na základe požiadavky Rady seniorov mesta Žilina, ktorá je poradným, koordinačným a iniciatívnym orgánom primátora mesta Žilina pre otázky postavenia seniorov, mesto oslovilo v roku 2017 vlastníka objektu spol. URPÍN, s.r.o., so žiadosťou o určenie kúpnej ceny za účelom zahájenia potenciálnych rokovaní. Vlastník mestu písomne oznámil, že na základe ním zadaného znaleckého posudku je ním navrhovaná kúpna cena pre mesto 3 180 000 € bez DPH, pričom mesto by malo možnosť túto cenu uhradiť aj na splátky,“ uvádza dôvodová správa.


Predkladaným materiálom žiada poslanec o opätovné vyvolanie rokovaní, keďže cena z roku 2017 vysoko prevyšuje možnosti mesta. Na pondelňajšom rokovaní však viacerí poslanci aj primátor upozornili na to, že takáto rozsiahla investícia by neúmerne zaťažila rozpočet. „Neviem, či ste sa pozreli na rozpočet tohto mesta, čaká nás tu kvantum ďalších vecí, chceme riešiť športoviská, chodníky alebo cyklotrasy,“ upozornil kolegov na možnosti rozpočtu predseda poslaneckého klubu SILNÁ Žilina Martin Kapitulík. 

„Potrebu riešiť zariadenia pre seniorov vnímame, rozhodne je potrebné hľadať aj priestor pre takéto zariadenia. Avšak siahnuť po historickej budove, ktorá je už veľa rokov zatvorená a zanedbaná v predpokladanej cene vyše 3 miliónov sa mi nezdá hneď ako najjednoduchšie riešenie. Požiadavka na sociálne zariadenie je oprávnená, kúpa tejto budovy by znamenala zmrazenie všetkých možných iných investícií v sociálnej oblasti. Mesto potrebuje riešiť službu bezdomovcov, sociálne slabých skupín a aj seniorov, ale tak náročnú investíciu si nemôžeme dovoliť,“ doplnila na zastupiteľstve viceprimátorka Žiliny Barbora Birnerová.

Kaštieľ v Bytčici má štatút národnej chránenej pamiatky, v súčasnosti chátra. V minulosti zmapoval jeho stav Urban explorer Ivan Donoval, v októbri 2017 tu dokonca vznikol maturitný klip.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu