Výstavba privádzača mešká pre viaceré dôvody, NDS ho plánuje spustiť ešte v tomto roku


Foto: Výstavba privádzača mešká pre viaceré dôvody, NDS ho plánuje spustiť ešte v tomto roku

Viacerí čitatelia nás v posledných týždňoch zaplavili otázkami súvisiacimi s výstavbou diaľničného privádzača Žilina - Lietavská Lúčka. Kým jednu časť ľudí zaujímal dopad na dopravnú situáciu v oblasti Soliniek a Bytčice po dokončení úseku, druhá časť narážala na dlhšiu nečinnosť zhotoviteľa. 

„Pri prechádzaní po Rajeckej ceste a cez Solinky si všímam, že už dlhšiu dobu sa práce na privádzači nejako výrazne nepohli. Až v posledných dňoch sa tam opäť objavila nejaká technika a ľudia. Podľa podpísanej zmluvy by ho mali dokončiť začiatkom leta, ale nič tomu nejako nenasvedčuje,“ napísal čitateľ Jozef.

Dôvodom omeškania prác sú podľa Národnej diaľničnej spoločnosti viaceré nepredpokladané dopady. Ide napríklad o zmeny trás prekládok elektrických vedení ale aj požiadavky mesta a polície. 

Výstavba Privádzača Lietavská Lúčka - Žilina bola od podpisu zmluvy so Zhotoviteľom komplikovaná nepredpokladanými dopadmi, ktoré vznikli najmä z potreby zmeny vedenia trasy prekládok elektrického napätia a z požiadaviek mesta Žilina, dotknutých obcí, policajných zložiek a príslušných orgánov na zmenu uvažovanej organizácie dopravy a výstavby predmetného úseku vyplývajúcich z aktuálnej dopravnej situácie v meste Žilina,“ uviedla Michaela Michalová, hovorkyňa NDS.

Aby mohol byť sprejazdnený úsek D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka, je potrebné ukončiť aj privádzač Lietavská Lúčka - Žilina a tiež časti križovatky Lietavská Lúčka. Problematiku výstavby križovatky NDS podľa svojich vyjadrení prioritne rieši.


„Robíme všetko preto, aby na seba nadväzujúce úseky (Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka a Privádzač Lietavská Lúčka - Žilina) boli prepojené križovatkou a prevádzka úseku Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka spoločne s privádzačom bola spustená v tomto roku,“ spresnila Michaela Michalová.

Národná diaľničná spoločnosť požiadavky dotknutých strán akceptovala, avšak ich zapracovanie predstavuje časový dopad na realizáciu niektorých nosných objektov. Z tohto dôvodu sa celá výstavba, ktorá sa spočiatku javila ako rýchla a jednoduchá, mierne predĺžila.

Na otázku, či hrozia zhotoviteľovi sankcie pri presiahnutí termínu dokončenia stavby reagovala NDS, že bude postupovať v zmysle Zmluvy o dielo.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu