V Žiline pribudnú nové zóny s bezplatným wifi, prístupové body budú v 10 lokalitách


Foto: V Žiline pribudnú nové zóny s bezplatným wifi, prístupové body budú v 10 lokalitách Foto: ilustračné - pixabay.org

Mesto Žilina uspelo vo výzve Európskej komisie s názvom WiFi4EU, v rámci ktorej bolo vybraných 2 800 samospráv v celej Európe pre zriadenie bezplatných wifi zón v parkoch. Tie sa budú nachádzať na námestiach, vo verejných budovách či knižniciach. Víťazné samosprávy, medzi ktorými je aj mesto Žilina, získajú dotáciu 15-tisíc eur na zriadenie zón s bezplatným internetom.

„Mesto Žilina sa zapojilo do dvoch výziev, ktorých cieľom je vybudovanie nových bezplatných wifi zón. Projekt Európskej komisie bol schválený vo výške 15-tisíc eur, aktuálne vo februári bude prebiehať výber nových lokalít. Druhým je výzva Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, kde sa aktuálne dokončuje príprava Žiadosti o nenávratný finančný príspevok na podanie,“ uviedla hovorkyňa mesta Barbora Zigová s tým, že už je pripravená projektová dokumentácia a aktuálne sa chystá verejné obstarávanie.

Prístupové body vzniknú na verejných priestranstvách, pokrytie bude zabezpečovať 10 externých prístupových bodov, časť z nich v širšom centre a na Vlčincoch: „Prístupové body budú umiestnené v týchto verejných lokalitách: podchod pri Železničnej stanici (2 ks), Námestie Andreja Hlinku (2 ks), v Sade SNP (2 ks), na Ulici Juraja Závodského v Žiline – Závodí (2 ks), v Dennom centre pre seniorov na ulici Nám. J. Borodáča a na dopravnom ihrisku na Ulici B. S. Timravy,“ doplnila Zigová.

Technické parametre pre prístupové body v oboch výzvach špecifikujú kompaktné dvojpásmové WiFi zariadenia (2,4GHz - 5 GHz), ktoré sú certifikované pre európsky trh, ich životný cyklus musí byť vyšší ako 5 rokov a stredná doba medzi poruchami (MTBF) takisto minimálne 5 rokov.

Bezplatná wifi zóna sa dnes nachádza v najužšom centre mesta, prístupové body poskytujú aj niektoré vozidlá Mestskej hromadnej dopravy a wifi zóna sa nachádza aj v areáli nedávno otvorenej pumptrackovej dráhy pri Vodnom diele Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu