Mesto Žilina plánuje obstarať údržbu deviatich fontán a desiatich picích fontán


Foto: Mesto Žilina plánuje obstarať údržbu deviatich fontán a desiatich picích fontán Foto: ilustračné

Fontány tvoria počas leta neoddeliteľnú súčasť verejného priestoru v Žiline, mesto vyhlásilo pred niekoľkými dňami zákazku s názvom “Oprava a a údržba mestských fontán a picích fontán”. Jej cieľom je nájsť dodávateľa, ktorý bude fontány pravidelne servisovať, čistiť a kontrolovať ich prevádzku. Práce sa týkajú 9 kusov fontán prevažne v centre mesta a desiatich picích fontán.

Vodné zdroje poskytujú ideálny spôsob, ako sa osviežiť počas horúcich dní. Minulý rok dosahovali teploty v Žiline extrémne hodnoty, na Námestí Andreja Hlinku však napríklad fungovala len jedna z dvoch picích fontán. Picie fontány sa nachádzajú aj na Národnej ulici, v Parku Ľudovíta Štúra na Bôriku či v Sade Dobšinského na Vlčincoch.

Počas roka sa musia fontány na jar preveriť pred spustením prevádzky a zároveň musia byť odstránené závady po zime. „Fontánu je potrebné pripraviť na riadne prevádzkovanie počas leta. V prípade dvoch fontán (Slnečné námestie, Park Ľudovíta Štúra) je nutné prizvať kvalifikovaného pracovníka, ktorý skontroluje celkovú funkčnosť, sezónne načasovanie a synchronizáciu času a dátumu. Tým sa môže predísť neočakávaným výpadkom fontány počas sezóny,“ uvádzajú podklady pre verejné obstarávanie. 

Práve fontána na Bôriku, ktorá po zotmení ponúka svetelné divadlo, počas leta opakovane nefungovala. Dôvodom mali byť návštevníci, ktorí ju znečisťovali, čo si pre opravy a vyčistenie vyžadovalo odstávky. 

Víťazný uchádzač zákazky, ktorej predpokladaná hodnota je stanovená na 67 000 eur bez DPH za dvojročný servis a kontrolu, bude musieť v jeseni pripraviť fontány na zimu. Obhliadku a preverenie funkčnosti bude vykonávať raz mesačne, v prípade znečistenia ich prečistí. V minulosti sa stali aj prípady, kedy do fontán niekto nalial saponát. V tejto konkrétnej fontáne sa má voda meniť minimálne 5 krát za sezónu, frekvencia závisí od poveternostných podmienok. 


Zoznam servisovaných fontán 

Fontána Námestie Andreja Hlinku
Fontána Sad SNP
Obelisk Národná ulica 
Fontána Katedrálne námestie
Fontána Mariánske námestie
Fontána Námestie Jána Pavla II
Fontána Slnečné schody - Hájik
Fontána Sad na Studničkách
Fontána Park Ľudovíta Štúra 

Zoznam picích fontán 

3x picia fontána Námestie Andreja Hlinku
3x picia fontána Národná 
3x picia fontána Park Ľudovíta Štúra 
3x picia fontána Sad Dobšinského 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu