Po dokončení diaľničného privádzača bude doprava od Bytčice smerovať cez kruhový objazd na Solinkách


Foto: Po dokončení diaľničného privádzača bude doprava od Bytčice smerovať cez kruhový objazd na Solinkách

Diaľničný privádzač Lietavská Lúčka - Žilina sa ešte ani zďaleka neblíži k dokončeniu, no niektorí ľudia už začínajú špekulovať nad problémom, ktorý môže nastať v doprave po jeho vybudovaní. Nejeden obyvateľ Rajeckej doliny či obcí ležiacich za mestskou časťou Bytčica, ktorý dochádza do Žiliny, veľmi dobre pozná súčasnú dopravnú situáciu.

Neraz sa zvykne tvoriť kolóna, v ktorej sa bežne vodiči zdržia desiatky minút. Tranzitná doprava pokračuje cez križovatku zväčša rovno, často ju spomaľuje semafor, ale aj znížená rýchlosť na 40 kilometrov za hodinu v Bytčici.

Po dokončení diaľničného privádzača Lietavská Lúčka - Žilina budú vozidlá idúce z Bytčice do Žiliny odklonené na iný smer. Na terajšej svetelnej križovatke zabočia doprava, prejdú kruhovým objazdom pri predajni Metro a pripoja sa na nový úsek Rajeckej cesty. Jazda po aktuálnej trase už nebude možná, nakoľko teraz ukončenú štvorprúdovú cestu čoskoro predĺžia až k diaľnici D1.

Provizórny nákres napojenia na privádzač

Podľa prvotných plánov mala štvorpdúdová cesta pokračovať aj ďalej, smerom k Rajeckým Tepliciam, realizácia tejto časti privádzača je ale nateraz v nedohľadne. Preto je otázne, ako bude vyzerať dopravná situácia po ukončení výstavby. V tomto prípade je často diskutovanou témou, najmä na sociálnych sieťach, či zmeny nespôsobia komplikácie. Podľa názorov niektorých vodičov to môže prispieť k ešte väčším kolónam, aké zažívame teraz.


„Tieto vozidlá budú musieť oproti dnešnému stavu prejsť dlhšiu vzdialenosť (a stráviť viac času), čo bude spojené so zvýšenou spotrebou pohonných hmôt a vplyvom na životné prostredie. Rovnaký nepriaznivý dopad to bude mať na spoje mestskej a prímestskej dopravy. Najhoršia situácia bude zrejme v ranných hodinách,“ myslí si náš čitateľ, podľa ktorého by bolo najlepším riešením urýchlené vybudovanie zvyšnej časti privádzača. Avšak, pomohlo by aj vytvorenie provizórneho napojenia na privádzač v miestach medzi Bytčicou a Lietavskou Lúčkou.

Ako sa zmení organizácia dopravy po dokončení privádzača

  • v smere Žilina - Rajec: odbočovací pruh z Rajeckej cesty do Bytčice
  • v smere Rajec - Žilina: cez kruhový objazd pri Metre s napojením na Rajeckú cestu
  • v smere Solinky - D1: popod privádzač a následne doprava na privádzač
  • v smere Solinky - Bytčica: popod privádzač a následne doľava

V tejto veci sme oslovili aj vedenie mesta Žilina, ktoré by malo v najbližších dňoch poskytnúť svoje stanovisko a odpovede na naše otázky. Na úrade ŽSK sa v stredu 30. januára uskutočnilo rokovanie zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), mesta Žilina, obcí Porúbka, Lietavská Lúčka a Žilinského samosprávneho kraja, kde sa kompetentní dohodli na zriadení špeciálnej pracovnej skupiny. Tá bude pripravovať podklady pre urgentné riešenie problémov v oblasti dopravy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu