Na údržbu žilinských komunikácií bolo v januári použitých viac ako 1 400 ton posypového materiálu


Foto: Na údržbu žilinských komunikácií bolo v januári použitých viac ako 1 400 ton posypového materiálu Foto: ilustračné

Už od 15. novembra 2018 prebieha na cestách a chodníkoch v Žiline zimná údržba. Mesto Žilina má zo zákona prvýkrát povinnosť zabezpečiť aj schodnosť chodníkov, pri vykonávaní zimnej údržby sa postupuje v zmysle operačného plánu, ktorý rozčleňuje mesto na tri oblasti podľa dôležitosti, teda podľa počtu prítomných áut a chodcov.

Pri hustých sneženiach od začiatku roka, ktoré prinútili viaceré obce v Žilinskom kraji vyhlásiť mimoriadnu situáciu, sa v Žiline nachádzali, napriek permanentnému nasadeniu mechanizmov, aj úseky, ktoré boli neodrhnuté či neposypané. Mesto sa snažilo počas kritických dní zaistiť maximálne personálne kapacity pre údržbu.

„Zimnú údržbu pre mesto Žilina zabezpečuje spoločnosť Žilinské komunikácie, a. s. na základe zmluvy o dielo. Pri intenzívnom snežení je do terénu nasadená všetka dostupná technika a pracovníci (celkovo bolo na cestách 20 kusov techniky). Zjazdnosť zabezpečujú tiež externé dodávateľské firmy prostredníctvom ďalších 27 mechanizmov, pri dočisťovaní pomáhajú tiež aktivační pracovníci,“ popisuje v tlačovej správe mesto. 


Na nedávnej tlačovej konferencii spresnilo vedenie na čele s primátorom Petrom Fiabáne aj množstvo použitých materiálov. K 28. januáru 2019 bolo použitých 560 ton kamennej drvy a 820 ton soli. V náročných klimatických podmienkach sa zvyšuje aj finančná záťaž na rozpočet. Od novembra do 28. januára 2019 čerpalo mesto zo svojho rozpočtu viac ako 6500 00 eur a keďže zima ešte nekončí, táto suma sa bude pravdepodobne navyšovať. 

Od začiatku zimy sa vyšplhal počet dní sneženia na 19, tie priniesli celkový spád snehu v objeme 94 centimetrov. Dní, kedy sa teplota dostala pod nulu bolo 35, takzvaných ľadových dní, kedy naopak ručička teplomeru nestúpla nad nulu, bolo 25. Mesto plánuje po skončení zimy analyzovať vzniknutú situáciu a pripraviť návrh riešení na zoptimalizovanie údržby v ďalšej sezóne.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu