Systém vstupu do pešej zóny v Žiline čaká na kolaudáciu a schválenie: Prehľad navrhovaných sadzieb


Foto: Systém vstupu do pešej zóny v Žiline čaká na kolaudáciu a schválenie: Prehľad navrhovaných sadzieb

Jednou z dlhodobých tém, ktoré riešia obyvatelia historického centra Žiliny, je aj vjazd a parkovanie v pešej zóne. Napriek tomu, že poslanci v minulosti odhlasovali vybudovanie kamerového systému, predošlé vedenie mesta ich uznesenie nerešpektovalo a vybudovalo systém regulácie prostredníctvom výsuvných stĺpikov. Ten nateraz nefunguje ako má, stĺpiky sú trvalo otvorené.

Na februárovom zastupiteľstve budú poslanci rozhodovať aj o regulácii parkovania v historickej časti centra, návrh je výsledkom niekoľkomesačných rokovaní medzi tými, ktorí v centre majú prevádzku, tými, ktorí v historickej časti mesta bývajú a vedením mesta. Zámerom je vytvoriť transparentné a prehľadné pravidla využívania vstupu a parkovania v najužšom centre Žiliny.

V súčasnosti totiž dochádza k zneužívaniu parkovacích preukazov alebo preukazov zdravotne ťažko postihnutých osôb. Novovybudovaný systém regulácie prostredníctvom výsuvných stĺpikov mesto ponechá, pretože by bolo neekonomické a nehospodárne meniť ho za iný po krátkej dobe.  

„Vytvorili sme však podmienky, ktorých výsledkom je práve návrh nového VZN, v ktorom sme zohľadnili pripomienky a návrhy obyvateľov i podnikateľov z pešej zóny. O 50% sa napríklad znížila výška poplatku za vstup na svoj pozemok, návrh tiež zohľadňuje možnosť mimoriadnych vstupov, ktoré si daňovník bude môcť manažovať prostredníctvom webu, vytvorili sa nové kategórie daňovníkov, rovnako sa umožní vjazd cyklistom,“ uvádza tlačová správa mesta.

Po Žiline budú môcť jazdiť aj cyklisti, vozidlá nad 12 ton bude schvaľovať primátor

Do pešej zóny sa konečne oficiálne dostanú aj cyklisti, ktorí predtým mohli vchádzať len na Námestie Andreja Hlinku. Ak by chcel do historickej časti vojsť šofér s vozidlom o hmotnosti nad 12 ton, bude musieť ísť o výnimočnú situáciu a tento vjazd schváli výlučne primátor. Návrh Všeobecne záväzného nariadenia upravuje aj podmienky pre kultúrne inštitúcie alebo zdravotnícke zariadenia:

„Zariadenia so zvýšeným záujmom o návštevnícky mimoriadny vjazd napríklad hotel, penzión, zdravotnícke zariadenia, Štátny komorný orchester a Mestské divadlo, prípadne iné zariadenia podobného typu, ktoré disponujú vlastnými parkovacími miestami určenými pre svojich klientov, majú možnosť získať prístup do webového rozhrania pre samoevidenciu vozidiel vchádzajúcich do historickej časti mesta a územia, ktoré je vybavené mechanickým zabezpečením.“ 

Mechanické zabezpečenie vstupu vozidiel do pešej zóny.

Pri predkladaní žiadosti na odbor dopravy Mestského úradu v Žiline budú musieť doložiť vlastníctvo parkovacích miest, následne uhradia sadzbu dane za vjazd a zotrvanie motorového vozidla. Jej výška je buď 50 eur na rok za prenosné potvrdenie alebo 25 eur na rok za neprenosné potvrdenie s maximálne 5 evidenčnými číslami. Návrh stanovuje aj ostatné sadzby pre vlastníkov nehnuteľností, obyvateľov či poskytovateľov služieb.

Sadzby dane upravujú jednorazové vjazdy aj celoročné paušálne poplatky 

Jednorázové vstupy 

1. Vozidlá zabezpečujúce pohreb a pre sprievodné vozidlá pri sobášnych obradoch, a to len v čase obradu (maximálne 5 vozidiel) 
3,- Eur/vozidlo/deň

2. Ostatné vozidlá mimo času 11:00 - 14:00 hod
10,- Eur/vozidlo/deň


Paušálne poplatky

1. Občan s trvalým pobytom v centre, bez parkovacieho miesta
100,- Eur/vozidlo/rok

2. Občan s trvalým pobytom alebo vlastník nehnuteľnosti v centre, s vlastným parkovacím miestom
20,- Eur/vozidlo/rok

3. Vlastník nehnuteľnosti v centre, bez parkovacieho miesta
300,- Eur/vozidlo/rok

Kým prvých dvoch prípadoch je povolený vjazd bez časového obmedzenia, v prípade vlastníka nehnuteľnosti bez parkovacieho miesta bude vjazd povolený na maximálne 30 minút a viackrát za deň, pričom zastavenie vozidla je obmedzené výlučne na čas nevyhnutne potrebný pre naloženie a vyloženie nákladu. V prípade nedodržania definovaného času alebo parkovania na iných parkovacích miestach hrozí pokuta za porušenie tohto nariadenia.

4. Vlastník parkovacích miest v centre

prenosné potvrdenie
50,- Eur/rok

neprenosné potvrdenie s maximálne 5 EČV
25,- Eur/rok

5. Prevádzkovateľ zariadenia v centre, bez parkovacieho miesta
350,- Eur/vozidlo/rok

Aj v tomto prípade bude vjazd povolený na maximálne 30 minút a viackrát za deň, pričom zastavenie vozidla je obmedzené výlučne na čas nevyhnutne potrebný pre naloženie a vyloženie nákladu.

6. Zásobovacie vozidlá a vozidlá doručovacích a zásielkových služieb v čase 05:00 – 10:00 hod a 14:00 – 16:00 hod
350,- Eur/vozidlo/rok

7. Vozidlá SBS
350,- Eur/vozidlo/rok

Vjazd bude povolený, pričom zastavenie vozidla je obmedzené výlučne na čas nevyhnutne potrebný pre riešenie nevyhnutných prípadov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu