Žilinu aj celý kraj trápia kritické dopravné problémy, preto vzniká špeciálna pracovná skupina


Foto: Žilinu aj celý kraj trápia kritické dopravné problémy, preto vzniká špeciálna pracovná skupina Foto: Žilinský samosprávny kraj

Na pôde Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) dnes rokovali zástupcovia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), mesta Žilina, obcí Porúbka, Lietavská Lúčka a kraja, a dohodli sa na zriadení špeciálnej pracovnej skupiny. Tá bude pripravovať podklady pre urgentné riešenie problémov v oblasti dopravy. 

Na Žilinskej župe sa rokovalo o pálčivých problémoch obyvateľov kraja, ktoré súvisia s nedokončenými diaľničnými úsekmi v žilinskom regióne. Jedným z najväčších problémov naďalej ostáva tunel Višňové, kde jeho zhotoviteľ mešká so stavebnými prácami. Primátor mesta Žilina zároveň poukázal na fakt, že po spustení privádzača do Žiliny bude kolaps mesta absolútny, čím načrtol ďalší problém.   

Mesto sa stalo rukojemníkom zlých rozhodnutí a tvrdo za to zaplatíme. Ak je riešením dopravné značenie je to nedostatočné,“ uviedol na stretnutí primátor mesta Žilina Peter Fiabáne a zároveň vyjadril obavy nad ďalším postupom. 

Pracovná skupina spojí odborníkov kraja, mesta a diaľničnej spoločnosti


Na situáciu s nedokončenými a problémovými diaľničnými úsekmi pravidelne upozorňuje predsedníčka ŽSK Erika Jurinová, ktorá žiada od ministerstva dopravy i NDS postup akým sa kritické stavby budú uberať. „Našou úlohou je vytvoriť, čo najväčší tlak, aby sa dopravná situácia stabilizovala,“ povedala županka.

Aj z toho dôvodu sa zástupcovia rozhodli vytvoriť špeciálnu pracovnú skupinu, ktorá vypracuje podklady pre ďalších postup v oblasti dopravy. Tvoriť ju budú odborníci ŽSK, mesta a NDS.

„Za každú inštitúciu budú zvolení jeden až dvaja ľudia, aby komunikácia prebiehala čo najefektívnejšie. Skupina sa plánuje stretávať na pravidelnej báze a verím, že riešenia sa nám podarí nájsť čo najrýchlejšie,“ informovala predsedníčka Erika Jurinová.

Zástupcovia tiež debatovali o tuneli Horelica (okres Čadca), kde absencia druhej rúry spôsobuje dopravné kolapsy, o príprave privádzača v Kysuckom Novom Meste, ktorá by mala prebehnúť v niekoľkých fázach, o obchvate Ružomberka, úseku Turany-Hubová, ako aj o pretrasovaní trasy k tunelu Čebrať.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj