V obci Lysica parkujú na ceste autobusy SAD Žilina, niektorí obyvatelia sa sťažujú na ich prekážanie


Foto: V obci Lysica parkujú na ceste autobusy SAD Žilina, niektorí obyvatelia sa sťažujú na ich prekážanie
Galéria: 3 fotky

Mrazivé zimné počasie s bohatou nádielkou snehu pretrváva v Žilinskom kraji už približne mesiac, mnohé obce mali kvôli snehu vyhlásenú mimoriadnu situáciu, ktorú odvolali po tom, ako sa im podarilo vysporiadať so spôsobenými komplikáciami. V súčasnosti je situácia stabilizovaná, no sneh sa ešte nezačal výrazne roztápať a tak sú mnohé cesty zúžené.

To môže spôsobovať problémy najmä v doprave či pri parkovaní. V súvislosti s prejazdnosťou ciest počas zimy sa na nás obrátil aj čitateľ Lukáš, ktorý žije v obci Lysica. Ako nám uviedol, na hlavnej ceste parkuje viacero autobusov prímestskej hromadnej dopravy, ktoré podľa neho tvoria prekážku či zhoršujú výhľad.

„Autobusy nám povedľa ciest zavadzajú a tiež bránia vo výhľadoch v križovatkách. Toto asi nie je ani v jednej dedine - šesť autobusov,“ opisuje Lukáš. Kým niektorým obyvateľom takto zaparkovaná flotila prekáža, podľa hovorkyne SAD Žilina ide o najefektívnejšie riešenie, ktoré odobril starosta obce: 

„Je v záujme obyvateľov obcí a aj po ekonomickej stránke výhodnejšie, ak autobusy parkujú v koncových obciach, odkiaľ pochádzajú aj šoféri vozidiel.  Skutočne, v Lysici ich vo výnimočných prípadoch parkuje až šesť,“ uviedla Ivana Strelcová zo SAD Žilina.

„Chápeme, že situácia môže byť niekedy, najmä vplyvom snehu zložitá, ale jazdný pruh ostáva vždy prejazdný. Vodiči na zachovanie prejazdnosti dávajú naozaj pozor, je to vidno aj na priložených fotografiách, aj z dôvodu plynulého prejazdu našich linkových autobusov v nočných hodinách a počas víkendov,“ spresnila ďalej hovorkyňa.


Pre nesprávne zaparkované vozidlá sa niektoré úseky nedajú udržiavať

V tomto ročnom období bojuje viacero obcí aj mestských častí Žiliny s problémom úzkych ciest, na ktorých niekedy nemôže správca vykonať údržbu. Prekážku totiž tvoria nesprávne zaparkované vozidlá, pre ktoré sa veľký posýpač úsekom nedostane. Iným prípadom sú lokality, v ktorých parkujúci šoféri zaberajú takmer polovicu vozovky.

Dôležité je vždy to, aby vodiči dbali na zachovanie voľného prejazdu a pokiaľ je to možné, neblokovali križovatky a výhľady z nich. Pre nahrnuté kopy snehu po okrajoch vozoviek sa zdá byť cesta opticky užšia, aj keď to tak nemusí byť. Je v záujme každého vodiča jazdiť opatrnejšie a predvídať, najmä pred križovatkami a zákrutami. 

Problémy pre počasie zažívajú aj šoféri autobusov

Nepriaznivé počasie sa často podpisuje pod meškania spojov vo verejnej doprave, ktoré narušia plány desiatkam až stovkám ľudí cestujúcim za prácou, do školy či k lekárovi. Aj keď nie je vždy jednoduché zvládnuť časový sklz, SAD Žilina žiada pasažierov o strpenie. 

„V zasneženom a mrazivom období sa snažíme robiť  aj nemožné, aby sme zabezpečili autobusovú dopravu čo najlepšie. Sme si vedomí, že teraz s nami jazdia aj ľudia, čo celý rok jazdia vlastnými autami. Prosíme o pochopenie, toleranciu a zvýšenú opatrnosť,“ dodala na záver Ivana Strelcová, hovorkyňa SAD Žilina, a.s.

Pokiaľ dochádza na ceste k blokovaniu prejazdu či vytváraniu nebezpečnej situácie zaparkovaným vozidlom, každý vodič má právo kontaktovať políciu. Hliadka situáciu preverí a v prípade zistenia priestupku môže zasiahnuť.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu