V noci príde zmena počasia, napadnúť môže až 30 centimetrov nového snehu, očakáva sa aj poľadovica


Foto: V noci príde zmena počasia, napadnúť môže až 30 centimetrov nového snehu, očakáva sa aj poľadovica

V noci zo soboty na dnes 27. januára došlo k miernej zmene počasia, kedy ustúpili mínusové teploty a prišlo oteplenie na približne 2°C. Ďalšia zmena nás ale čaká v nočných hodinách, kedy má na naše územie doraziť aj sneženie.

Slovenský hydrometeorologický ústav už vydal výstrahy pre celé Slovensko. Okrem poľadovice upozorňuje aj na snehové jazyky a záveje a taktiež sneženie, pri ktorom by mohlo spadnúť až 30 centimetrov nového snehu. 

Teploty by sa počas týždňa mali udržať prevažne nad nulou, s výnimkou nocí, kedy môžu klesnúť na -2°C.

Výstraha pred poľadovicou trvá do utorka

Podľa informácií SHMÚ sa môže tvoriť poľadovica vo všetkých okresoch v Žilinskom kraji. Trvanie výstrahy prvého stupňa je do utorka 29. januára 12:00 hod.

V Žilinskom kraji sa OJEDINELE očakáva tvorba poľadovice, ktorá predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity ako doprava, pohyb osôb či infraštruktúra.


Tvoriť sa môžu aj snehové jazyky a záveje

Rovnako sa v celom Žilinskom kraji môžu tvoriť aj snehové jazyky a záveje. SHMÚ varuje aj v tomto prípade výstrahou najnižšieho stupňa. Výstraha trvá od dnes od polnoci do zajtra 28. januára 12:00 hod.

Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Sneženie s nádielkou do 30 cm nového snehu

Nová nádielka snehu by k nám mohla doraziť už dnes po 22:00 hod. odkedy trvá výstraha 1. stupňa takmer pre celý Žilinský kraj. Okresy Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Bytča, Martin, Turčianske Teplice a Ružomberok môžu očakávať ojedinelý výskyt sneženia, pri ktorom spadne 20 až 30 cm nového snehu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ