Okresný úrad Žilina žiada občanov aj firmy o uplatňovanie opatrení pri zvýšenej koncentrácií PM10


Foto: Okresný úrad Žilina žiada občanov aj firmy o uplatňovanie opatrení pri zvýšenej koncentrácií PM10 Foto: čitateľ

Už niekoľko dní sú v Žiline a okolí hodnoty dennej priemernej koncentrácie tuhých znečisťujúcich látok PM10 nad limit 50 µg.m-3, z tohto dôvodu vydal Okresný úrad Žilina krátkodobé opatrenia, o ktorých dodržiavanie žiada fyzické aj právnické osoby na území mesta. 

Podľa SHMÚ boli včerajšie priemerné hodnoty 130 µg.m-3, čo značí dvaapolnásobné prekročenie hodnoty. Vydané opatrenia je nutné vykonávať v súčasnosti počas pretrvávania suchého počasia, nízkej rýchlosti vetra, opakovane každý deň, až do obdobia zlepšenia rozptylových podmienok. 

„Žiadame občanov, fyzické a právnické osoby zabezpečiť obmedzovanie úletov tuhých znečisťujúcich látok do ovzdušia, najmä pri stavebnej činnosti. K znečisťovaniu ovzdušia prispieva doprava a lokálne vykurovanie budov a rodinných domov tuhými palivami, žiadame preto fyzické a právnické osoby, aby v súčasnosti ak je to možné uprednostnili plynné palivo. Taktiež odporúčame obmedziť individuálnu automobilovú dopravu a uprednostniť hromadnú autobusovú dopravu,“ spresnil Okresný úrad.

Ďalej odporučil obmedziť vetranie v čase inverzie, najmä vo večerných hodinách a pohyb vo vonkajšom prostredí, hlavne deťom starším a chorým ľuďom. Zvýšené koncentrácie tuhých znečisťujúcich látok – PM10 v ovzduší môžu mať nepriaznivé účinky na ľudské zdravie, ako je podráždenie horných dýchacích ciest s kašľom a kýchaním a podráždenie očných spojiviek.

Od začiatku roka boli hodnoty prekračované opakovane, pričom v posledných štyroch dňoch sa namerané hodnoty zvyšujú. Na stanici Žilina, Obežná boli postupne od 19. januára namerané hodnoty 61 µg.m-3, dňa 20. januára 81 µg.m-3, 21. januára 90 µg.m-3 a dnes 130 µg.m-3. Dňa 20.01.2019 vydal Slovenský hydrometeorologický ústav upozornenie na smogovú situáciu pre častice PM10 v oblasti Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Okresný úrad Žilina